In memoriam Marija Ivanović (1933.-2024.)

U 91. godini života umrla je Marija Ivanović, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti i zemljopisa te dugogodišnja voditeljica Knjižnice i čitaonice u Križevcima. Marija Ivanović, po zvanju učiteljica i knjižničarka, nakon službovanja u Osnovnoj školi Kalnik, 1973. godine zaposlila se u Narodnom sveučilištu u Križevcima gdje je bila vrlo uspješna voditeljica Gradske knjižnice sve do odlaska u mirovinu 1988. U svom petnaestogodišnjem radu i upravljanju knjižicom, postigla je velike rezultate. Knjižnica je tada bila smještena u lošim uvjetima u nekadašnjem Omladinskom domu (današnjem Turističko – informativnom centru) i u njoj su radile samo dvije knjižničarke, Marija Ivanović i Štefanija Crnković.

Postepeno se povećavao broj zaposlenih i broj članova, rastao je broj novih knjiga, pokrenuta je suradnja sa školama, vrtićem, klubovima i uvode se knjižni ormarići u privredne organizacije Čelik i Mlinar. Organizirala je mnoge književne susrete, izložbe knjiga i predavanja za djecu i odrasle dovodeći najvažnije pisce i umjetnike, a baš u knjižnici je 1978. organiziran nastup Komornog teatra Nina Vavra pod vodstvom Borisa Čataja s predstavama Gutenbergova galaksija i Marvejevićevi Razgovori s Krležom. 

Pod njenim vodstvom, u knjižnici se 1975. počela formirati Zavičajna zbirka koja danas ima preko 12.000 knjiga i drugih publikacija, počele su aktivnosti pričaonica za djecu, pokrenuto je lutkarsko kazalište i 1984. dječja igraonica koja u kontinuitetu radi do danas. Bavila se i stručnim radom i proučavanjem povijesti ilirske čitaonice u Križevcima. S tadašnjom direktoricom Narodnog sveučilišta Genovevom Jagar i direktorom Gradskog muzeja Vladimirom Srimšekom, zalagala se za novi prostor knjižnice i 1985. preseljena je u zgradu Hrvatskoga doma, gdje je ostala trideset godina. Godinu kasnije, knjižnica je dobila najveću državnu nagradu za razvoj knjižnice i knjižničarstva, diplomu „Pavao Markovac“. Zaposlenici Gradske knjižnice “Franjo Marković” zahvalni su joj na svemu što je učinila za križevačku knjižnicu, promoviranje knjige i čitanja, posebno kod djece.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.