Izdvajamo neke od novih naslova u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

OPASNE PRIČE: POLITIKE KOJE SU ZAROBILE SVIJET / Petar Vidov. – Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, 2020.
Cilj ove knjige je razmotriti izvore ideja koje oblikuju svjetski politički poredak, a ugrožavaju dugoročnu opstojnost civilizacije kakvu poznajemo; opisati praktične posljedice ideoloških narativa, utjecaj ideja i priča na društveno-političku svakodnevicu. Propaganda je ključna sila u ideološkoj borbi i predstavlja središnju opasnost fenomena koji danas zovemo “lažnim vijestima”, neistinitih i činjenično neutemeljenih informacija koje posredstvom interneta i društvenih mreža dolaze do velikog broja ljudi. Ako dovoljno puta ponovljena laž postaje istina, onda se i ideološke priče mogu graditi na neistinama. U fokusu će stoga biti nacionalistički i fundamentalistički narativi koje nam serviraju pristaše identitetskih politika.

Beletristika

NE RECI DA NEMAMO NIŠTA / Madeleine Thien; prevela s engleskog Lada Silađin. – Zaprešić: Fraktura, 2020.
Odlučna da od krhotina sjećanja i obiteljske povijesti sastavi lik davno nestaloga oca, mlada Kanađanka kineskog podrijetla Li-ling morat će zaroniti u more priča; krenuti putem koji od živopisnih čajana iz doba uspona Mao Ce-tunga, kroz gradove u previranju i pustinjska prostranstva vodi do svojega tragičnog vrhunca – krvavo ugušene studentske revolucije na pekinškom Trgu nebeskog mira 1989.
Prateći isprepletene sudbine dviju obitelji kineskih glazbenika – onih koji su pokušavali preživjeti Maovu kulturnu revoluciju i njihove djece, koja su gorke plodove povijesti ubirala još dugo, na raznim stranama svijeta – Madeleine Thien s mnogo je humora i ljepote, srčano i sa zadivljujućim razumijevanjem napisala roman o ljubavi i izdaji, o snazi i privrženosti u najtežim vremenima.
“Ne reci da nemamo ništa” veličanstveno je ispripovijedana priča o Istoku i Zapadu, hipnotička saga o glazbi i tišini, koja je Madeleine Thien pretvorila u književnu zvijezdu. Ova intimna i duboko politična knjiga, nezamjenjivo je ukorijenjena u Kinu, ali još više – u glazbu ljudskog postojanja.

 

Dječji odjel

BESKONAČNI SVJETOVI ALBIEJA BRIGHTA / Christopher Edge; ilustrirao Željko Pahek ; [prijevod Dunja Flegar]. – [Velika Gorica]: Planet Zoe, 2020.
BESKONAČNI SVJETOVI ALBIEJA BRIGHTA je duhovit i topao roman o dječaku koji svoju majku odluči tražiti – u paralelnom svemiru. Knjiga je proglašena najboljim dječjim znanstvno-fantastičnim romanom godine prema izboru New York Public Library-a.
Jedanaestogodišnji Albert Stephen Bright živi sretnim uobičajenim životom svakog dječaka. Dobro, onoliko koliko može biti običan život s roditeljima astrofizičarima koji svom sinu nadjenu ime po Albertu Einsteinu i Stephenu Hawkingu.
No kada izgubi svoju mamu, Albiejev se svijet sruši. Otac ga pokušava utješiti objašnjenjem da bi mama mogla biti živa u paralelnom svemiru. Osokoljen teorijom paralelnih svemira i oboružan kutijom, prijenosnim računalom, bananom i još koječime, Albie kreće na putovanje života – u potrazi za mamom.
Naravno, kada prvi put odlazite u paralelne svemire, teško je otkriti onaj koji vam treba. U potrazi za pravim paralelnim svijetom, Albie je nabasao na iznenađujuća otkrića o sebi, svemiru i nekim važnim životnim pitanjima.

Knjige za mlade

VRTISRCE / Peter Bunzl; s engleskog prevela Milena Benini. – Velika Gorica: Planet Zoe, 2020.

Neke tajne mogu promijeniti život u otkucaju srca…
Godina je 1896. Trinaestogodišnja Lily s mukom podnosi život u internatu u zabačenom kutku Engleske kamo ju je u strogoj tajnosti, pod lažnim prezimenom, smjestio otac. No kada njen otac, slavan izumitelj vrhunskih mehanizama, iznenada nestane, Lily se nađe u smrtnoj opasnosti.
Za skrbnicu joj odrede neugodnu francusku guvernantu koja je svake noći zaključava kako bi prekapala po očevim stvarima. Lily posvuda prate čudni srebrnooki ljudi. Što uopće žele od nje?
Sa svojim prijateljima – Robertom, urarevim sinom, i Malkinom, mehaničkom lisicom – Lily je gurnuta u niz neočekivanih i opasnih događaja. Uskoro će gorko spoznati da najgora izdaja katkad dolazi od onih kojima najviše vjeruješ…

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.