Udruga HERA obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga HERA jučer je u Križevcima na Strossmayerovom trgu u vremenu od 11 do 12 sati održala javnu akciju s ciljem obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama uz poruku da za nasilje nema opravdanja.

Na današnji datum 1999. godine na zagrebačkom Općinskom sudu suprug je ubio suprugu u brakorazvodnoj parnici, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio zapisničarku. Odlukom Hrvatskog sabora od 2004. godine, 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja.

Tijekom akcije građanke i građani su se mogli informirati o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a ujedno su se dijelili letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Akciju su podržali i gradonačelnik Mario Rajn, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije Maja Blažek, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat te predsjednica udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice Marija Mraz.

Ovom prilikom gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako o temama zlostavljanja treba razgovarati na dnevnoj bazi te zahvalio udruzi Hera i Povjerenstvu za ravnopravnost spolova naše županije koji kontinuirano kroz godinu provode akcije i svake godine nastoje podići svijest o nasilju nad ženama.

Javna akcija dio je aktivnosti projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama  i nasilja u obitelji“ koji financijski podržava Grad Križevci te projekta „Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja“  kojeg provodi Udruga “HERA“ u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Udrugom „Bolje sutra“ osoba s invaliditetom Grada Koprivnice. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Vezano

Komentari su zatvoreni.