Svečano proslavljen Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 29. obljetnica oslobođenja vojarne u Križevcima

Svečanom proslavom, jučer je u Križevcima, obilježen Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 29. obljetnica oslobođenja vojarne u Križevcima. Ove je godine zbog pridržavanja preporučenih epidemioloških mjera održana u skromnijem izdanju. Program je započeo svetom misom zahvalnicom za poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima, a misno slavlje predvodio je velečasni Stjepan Soviček. Nakon svete mise formirana je kolona prema spomen obilježju “Majka poginulog junaka”,  gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje s križevačkog područja, a što je ujedno bio i središnji događaj proslave.

Vijence su položili obitelji poginulih branitelja te Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata, delegacija izaslanstava Predsjednika Republike Hrvatske, načelnika Glavnog stožera OSRH, predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, delegacija Koprivničko-križevačke županije, delegacija Grada Križevaca i Kriznog stožera te delegacija općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

Uz prigodne riječi, u ime Odbora branitelja Gradskog vijeća Grada Križevaca i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata obratio se predsjednik Odbora Božo Lazar koji se prisjetio događaja koji su prethodili oslobađanju vojarne. U svojem govoru istaknuo je kako je ovo bio jedan od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj te istaknuo zadovoljstvo što mladi danas prihvaćaju braniteljske inicijative.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić pozdravio je okupljene u ime župana te dodao kako se na ovaj dan miješaju emocije od radosti, jer se živi u jednom slobodnom društvu, do sjete, jer se prisjećamo poginulih hrvatskih branitelja. Rekao je i kako nas sjećanje na poginule branitelje obvezuje da stvaramo bolje i kvalitetnije društvo.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kazao je kako se na ovaj dan prisjećamo hrabrih ljudi koji su svojom mudrošću uspjeli spasiti Križevce od razaranja i oslobodili ih od neprijateljske vojne sile. Dodao je kako se s ponosom prisjećamo svih hrabrih hrvatskih sinova i njihove plemenite borbe kojom su omogućili život u miru i priliku za razvoj  grada Križevaca i cijele Hrvatske.

Izaslanik predsjednika Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadni general Ivan Raos kazao je kako se na današnji dan prisjećamo oslobođenja Križevaca i okolice od neprijateljske jugoslavenske armije. Kazao je i kako obrana i pobjeda križevačkih branitelja nije samo ratna pobjeda već trijumf želje i htjenja hrvatskog naroda za slobodnom Hrvatskom. Zahvalio se i Gradu Križevcima, Koprivničko-križevačkoj županiji te udrugama branitelja proisteklim iz Domovinskog rata koje svake godine zajedničkim djelovanjem pokazuju kako se slavi pobjeda hrvatskog naroda i hrvatske vojske radi čega je izuzetno ponosan.

Proslavi su uz načelnika stožera-zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadnog generala Ivana Raosa, izaslanika predsjednika Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni pukovnik HV-a, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Križevaca Zvonko Beljo, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra unutrašnjih poslova i Ravnateljstva policije načelnik Vjekoslav Štimac, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, načelnik općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, zamjenik načelnika općine Kalnik Mario Filipašić, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec i i brojni drugi uvaženi gosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.