Uoči sjednice Gradskog vijeća Rajn najavio novitet na Strossmayerovom trgu

Gradonačelnik Mario Rajn s pročelnicima Upravnih odjela Grada Križevaca i predsjednikom Gradskog vijeća Markom Katanovićem održao je konferenciju za medije uoči 28. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u petak u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma.

Medijima se uvodno obratio predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović koji je upoznao prisutne s dnevnim redom, a zatim se ukratko osvrnuo na neke od točaka o kojima će se raspravljati na sjednici. Osim izvješća škola, vrtića i ustanova s područja grada, vijećnici će razmatrati izvješće o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine, a na dnevnom redu je i treći rebalans proračuna. Posebno se osvrnuo na tekuće infrastrukturne projekte, a to su: rekonstrukcija doma u Carevdaru (6,4 milijuna kuna), dvorana kod OŠ Ljudevita Modeca, rekonstrukcija doma u Kloštru Vojakovačkom te rekonstrukcija Renarićeve, Sermagijeve i Zvonimirove ulice te radovi na vodovodnoj mreži u Erdovcu. Rebalansom proračuna povećavaju određene stavke kroz UO za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša gdje se povećavaju stavke za održavanje nerazvrstanih cesta. Izdvojit će se i dodatna sredstva za usklađenje biciklističkih staza i izradu projektne dokumentacije te izradu idejnog projekta zaobilaznice sjever jug na području Grada.

Na rebalans proračuna osvrnuo se i gradonačelnik te dodao kako ovim rebalansom ukupni rashodi i izdaci iznose 139.392.031,55, dok prihodi iznose 128.969.537,48 uz prijenos rezultata poslovanja iz prethodnih godina u iznosu od 10.695.497,07 kuna. Uslijed pandemije očekuje se pad prihoda od poreza i prireza na dohodak. Gradonačelnik se osvrnuo i na ostale projekte te najavio potpisivanje ugovora za II. fazu rekonstrukcije atletske staze za idući tjedan. Osim ovog ulaganja, rebalansom proračuna je predviđen i otkup zemljišta, kako bi proširili sportski kompleks na zadovoljstvo najmlađih sportaša i njihovih trenera, ali i svih ostalih.

Zatim, gradonačelnik je kazao kako ove godine izlazi i koncesija za naplatu parkirališta te se odlukom o izmjeni i dopuni predlaže nova komunalnu djelatnost, a to je sustav javnih bicikala, a taj sustav se uklapa u održivi razvoj i razvoj zelene politike grada. Dakle, bit će to zajednički tender, gdje će se moći javiti samo onaj koji ima mogućnost naplate parkinga, ali i ispostaviti sustav javnih bicikala.

Osvrnuo se i na izmjene i dopune Generalnog urbanističkog i Prostornog plana uređenja grada te dodao kako je to proces koji traje od ožujka prošle godine i zasigurno je temeljito pripremljen. U sklopu tog procesa, razvijena je i Studija i strategija razvoja zelene infrastrukture Grada Križevaca do 2027. godine. Izrada ove strategije predstavlja težnju ka održivom razvoju, a naglasak je na planiranju otvorenih prostora grada gdje će se grad dodatno zazeleniti. Rebalansom proračuna osigurana su dodatna sredstva za hortikulturno uređenje zelenih površina zbog planirane sadnje novih drveća u Gradu. Također, paviljon na Strossmayerovom trgu će dobiti zeleni krov, budući da se postojeći mora sanirati. Zaključno, gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo popunjavanjem Gospodarske zone Gornji Čret i dodao kako ga raduje najava ministra Butkovića o nastavku gradnje ceste prema Kloštru Vojakovačkom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.