Nedjeljna radionica Krešimira Oreškog i koncert Dominika Šabića zatvaraju 10. Večeri udaraljkaša

Posljednji dan programa jubilarnih 10. Večeri udaraljkaša u Križevci na rasporedu je u nedjelju, 13. rujna. Program će obuhvaćati prijepodnevnu radionicu koju vodi Krešimir Oreški, dok će večernji koncert održati Dominik Šabić s gostima.

Organizatori 10. Večeri udaraljkaša u Križevcima su Glazbena škola Alberta Štrige i udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj Grad Križevci.

10:30h / Radionica Djembe – kralj afričkih bubnjeva
Krešimir Oreški
dvorište Galerije K2

Krešimir Oreški je perkusionist i bubnjar aktivan već dugi niz godina na domaćoj i inozemnoj sceni. Član je naše najistaknutije ethno grupe KRIES, makedonskog orkestra EZERKI & 7/8, bubnjar u gipsy-swing bandu ALLO, ALLO QUARTETTE, kao i u još nekoliko bandova i projekata. Bio je osnivač i vođa dviju domaćih afro/ethno grupa: RHYTHM TRIBE i IROKO.

Pored rada u matičnim grupama surađuje i s mnogim domaćim i inozemnim glazbenicima, DJ-evima i plesačima. 80-tih godina svirao je bubnjeve u mnogim zagrebačkim new wave i rock grupama. U svojoj dugogodišnjoj karijeri svirao je gotovo sve – od punka i novog vala, preko rocka, popa, funka, bluesa i indie glazbe, do razne etno glazbe (irske, afričke, makedonske), te šansona, balada i meditativne glazbe.
Usavršavao se na tečajevima i radionicama afričkih djembe majstora TonTon Soriba Sylle, Adame Dramea, Famoudou Konatea, Billy Konatea, Ibre Konatea, Seckoua Keite, Seydoa Daoa, Sege Sidibe i dr.

Kao prvi učitelj djembea na ovim prostorima, od siječnja 2001. neprekidno vodi djembe tečajeve kroz koje je prošlo više tisuća polaznika, od kojih su danas mnogi profesionalni glazbenici. Osim toga vodi i razne perkusionističke radionice, Drum Circle (bubnjanje u krugu), Inner Drumming (Healing Rhythms) radionice i Team building – Team drumming za poduzeća i kompanije.

Iza sebe ima više tisuća koncerata i nastupa u 20-ak zemalja svijeta te isto toliko snimljenih albuma.
Autor je dvije knjige: “DJEMBE PRIRUČNIK” (2004) i “DJEMBE – KRALJ AFRIČKIH BUBNJEVA” (2008). Dobitnik je nagrade Porin za filmsku glazbu te strukovne nagrade Status za najboljeg instrumentalistu etno glazbe u 2005. godini, kao najizravnije priznanje talenta i umijeća.

O udaraljkaškoj radionici

Ova radionica je namijenjena svima bez obzira na prethodno znanje i iskustvo – i potpunim početnicima i onima s nešto više bubnjarskog i perkusionističkog iskustva.
Na radionici ćemo se upoznati s najpopularnijim afričkim bubnjem – djembeom. Naučit ćemo ponešto o njegovoj povijesti, kulturi iz koje dolazi, ulozi i funkciji u zapadno-afričkoj glazbenoj tradiciji, kao i njegovoj primjeni u mnogim glazbenim stilovima današnjice.
Naučit ćemo nekoliko vještina potrebnih za pravilan start, poput koordinacije, osjećaja za ritam i tempo, osnovne zvukove (udarce) na djembeu, osnovnu tehniku sviranja te nekoliko zanimljivih ritmova.

19:30h / Koncert Udaraljke u kazalištu
Dominik Šabić i gosti
atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Dominik Šabić (Zagreb 23.4.1997.) diplomirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi izv. prof. art. Ivane Kuljerić Bilić. Osnovnu i srednju glazbenu školu pohađao je u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, gdje je redovito nastupao sa zapaženim uspjehom.

Tijekom školovanja, na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga osvajao je zapažene nagrade, dobitnik je dviju Rektorovih nagrada, nagrade Zlatna nota GŠ Vatroslava Lisinskog Bjelovar, a izborio je i solistički nastup sa Zagrebačkom filharmonijom u siječnju 2020.
Kao pedagog sudjelovao je u projektu Europske Unije pod nazivom Ruksak pun kulture s kojim je ostvario radionice udaraljki za djecu u ruralnim krajevima zemlje, a kao orkestralni glazbenik redovito surađuje s gotovo svim profesionalnim orkestrima u Hrvatskoj.

Usavršavao se na festivalima International Percussion Ensemble Week i Ivana Bilic Marimba Week kod najprestižnijih udaraljkaša kao što su: Jean Geoffroy, Eric Sammut, Ludwig Albert, Marta Klimasara, Pei Ching Wu, Chin Cheng Lin, Arthur Lipner, Dave Samuels, John Beck, Francesca Santangelo, Daniela Ganeva i dr.
S ansamblom Bjelovar Brass pod vodstvom Zlatka Strčića snimio je dvostruki CD pod nazivom More Than Fun na kojem se istaknuo i kao solist. Bavi se i jazzom te redovito nastupa s profesionalnim jazz-glazbenicima iz cijeloga svijeta, a trenutno je umjetnički voditelj Hrvatske gradske glazbe Vis u gradu Visu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.