Koncert učenika glazbenih škola iz Varaždina, Bjelovara, Zagreba i Križevaca otvara 10. Večeri udaraljkaša

U petak počinje 10. izdanje Večeri udaraljkaša u Križevcima. Ovaj je događaj kroz godine izrastao u respektabilnu glazbenu manifestaciju, a cilj jubilarnog izdanja jest približiti glazbu i udaraljke široj publici kroz glazbeni i edukativni program. 

Večeri udaraljkaša otvara koncert učenika četiriju glazbenih škola – Varaždin, Vatroslava Lisinskog Bjelovar,  Pavla Markovca Zagreb i Alberta Štrige Križevci. Koncert se održava u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, a ulaz je besplatan. 

Organizatori 10. Večeri udaraljkaša u Križevcima su Glazbena škola Alberta Štrige i udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj Grad Križevci.

Glazbena škola Varaždin 

U Glazbenoj školi u Varaždinu izvodi se nastava iz udaraljki kontinuirano od 25. svibnja 1982. u okviru Puhačkog odjela do školske godine 2012./2013. Od 2013./2014. udaraljke su dio Odjela za harmoniku, orgulje i udaraljke. Udaraljke kao temeljni predmet se izvode u Glazbenoj školi u Varaždinu na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini.

Dosadašnji nastavnici: Nenad Šimunčić, Juraj Vuglač, Ivan Lukšić, Luka Pešutić, Borna Augustinović, Igor Magdalenić i Stanislav Muškinja. Kroz ansambl udaraljki je već prošlo nekoliko generacija učenika . Nastupali su u Bjelovaru, Čakovcu, Velenju, Zaboku, Križevcima, a u Varaždinu su već općepoznati na nastupima godišnjem na Fašničkom koncertu  i raznim školskim produkcijama i priredbama. Na repertoaru su klasična udaraljkaška djela poput Rosaurovih koncerata za marimbu i vibrafon, Živkovićevih skladbi te raznih popularnih ragtime-a i obrada glazbe iz video igrice Super Mario Bros.

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar

Udaraljkaški odjel u GŠ Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru započeo je s radom 1996. godine za potrebe puhačkog orkestra. Prvi predavač bio je Tihomir Vondra, a nakon njega Igor Lešnik, Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanić, Marijan Lincmajer i sadašnji profesor Ivan Ježek. Brojni su bjelovarski udaraljkaši diplomirali na Muzičkoj akademiji: Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanić, Marijan Lincmajer, Krunoslav Benko, Maja Ileković, Josip Konfic, Renato Palatinuš i Dominik Šabić.

Međunarodni udaraljkaški tjedan u Bjelovaru kontinuirano se održava od 2004. godine, na samome početku kalendarske godine, u mjesecu siječnju. Festival osim koncertne pruža i edukacijsku notu – majstorski tečajevi, predavanja, promovira soliste i ansamble, nacionalne programe kao i tematske večeri te potiče suradnju na samome festivalu organizirajući zajedničke nastupe izvođača. Osim studentskih grupa, redovito se predstavljaju i profesionalni solisti i ansambli. Brojni su glazbenici „neudaraljkaši“ također obogatili programski sadržaj festivala.

Glazbena škola Pavla Markovca Zagreb

Glazbena škola Pavla Markovca osnovana je 1945. godine i prva je u Hrvatskoj uvela sustavnu poduku udaraljki 1971. godine. Nastavnici koji su vodili udaraljkaški odjel su Vojislav Čičić, Igor Lešnik, Božo Rebić, Tomi Spasevski, Renato Palatinuš, a od 2017. godine Josip Konfic, od ove školske godine novi pročelnik Odjela za puhače i udaraljke.  Udaraljkaši Glazbene škole Pavla Markovca dobitnici su brojnih regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada u kategorijama solo udaraljke i komorni sastavi (natjecanje HDGPP-a, međunarodno natjecanje Sonus u Križevcima i međunarodno natjecanje udaraljkaških instrumenata u Beogradu) te često predstavljaju školu na raznim događanjima u Zagrebu. Osim izvanškolskih nastupa, redovito nastupaju na Božićnom koncertu, Danima škole te Smotri odjela u prostorijama Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. 

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci

Udaraljkaški odjel GŠ Alberta Štrige u Križevcima osnovan je 2004. godine s tri učenika i dva mala bubnja. Danas broji 14 učenika, jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u Hrvatskoj s brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim nagradama (HDGPP i Sonus). U studenom 2015. godine za 70. godišnjicu Glazbene škole udaraljkaški odjel sastavljen od bivših i sadašnjih učenika izveo je Orffovu Carminu Buranu u verziji za dva koncertna glasovira, udaraljke, tri solista i mješoviti zbor pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Križevački udaraljkaši redovito nastupaju na svim gradskim manifestacijama, gostuju po glazbenim školama u Hrvatskoj i Sloveniji te su gostovali na međunarodnim udaraljkaškim festivalima u Bjelovaru i Samoboru. U suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor u Križevcima 2016. godine, ostvaren je projekt pod nazivom Jedna škola stara s ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja na selu. U okviru tog projekta križevački udaraljkaši održali su koncerte u pet područnih škola Većeslavec, Majurec, Carevdar, Đurđic i Kloštar Vojakovački. Od 2017. godine udaraljkašku klasu, osim profesora Josipa Konfica, vodi i profesorica Maja Lončar.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.