Održano predavanje „Sv. Marko Križevčanin i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji“

U sklopu dvotjednih dana sv. Marka Križevčanina na blagdan je Male Gospe u utorak 8. rujna 2020. održano predavanje „Sveti Marko Križevčanin i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji“. U župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima održao ga je, nakon što je predslavio misno slavlje, Anđelko Katanec, župnik in solidum župe sv. Blaža u Zagrebu i povjerenik za pastoral turista i migranata Zagrebačke nadbiskupije.

Uvodno je predavač govorio o marijanskoj pobožnosti te o bogatom štovanju Majke Božje u Križevcima još od srednjega vijeka. Zatim je dao cjelovit presjek života sv. Marka Križevčanina ističući ključne trenutke svečeve duhovne povezanosti s Blaženom Djevicom Marijom. Naglasio je da je sv. Marko izmoljen po zavjetu njegovih roditelja Majci Božjoj. Zatim je iscrpno govorio o svečevu uključivanju u Marijinu kongregaciju 1607. tijekom njegova školovanja u Grazu, kada je i odlučio postati svećenik. Predstavio je i Markove rimske dane u zavodu „Germanicum et Hungaricum“, a posebno je detaljno govorio o duhovnoj prisutnosti Blažene Djevice Marije u trenucima mučeništva sv. Marka. Tijekom najvećih mučeničkih boli Marko je zazivao Isusa i Mariju, istaknuo je predavač rekavši da je Marko s ubijenom subraćom najprije bio pokopan u privatnoj kapelici posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji.

Anđelko Katanec je sv. Marka Križevčanina predstavio kao uzora marijanske pobožnosti o čemu su govorili ključni duhovni autoriteti 20. stoljeća. Podsjetio je kako je nadbiskup Alojzije Stepinac 1935. u svojoj poslanici napisao da je Marko bio odan Majci Božjoj i da je tu vjernost očuvao tijekom cjelokupnoga života. Kardinal Franjo Šeper, uz 350. obljetnicu mučeništva 1969., istaknuo je da nam baština sv. Marka Križevčanina ostavlja tri glavne poruke: križ, Mariju i papu. Predavač se sjetio i govora pape Ivana Pavla II. koji je tijekom svečanosti kanonizacije 1995. predstavio Marka i Košičke mučenike kao uzore marijanske pobožnosti.

Zahvalne riječi predavaču je uime organizatora Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ izrekla predsjednica Udruge Tanja Baran, koja je u zajedništvu s Danijelom Zagorec, interpretirala stihove posvećene trećem hrvatskom svecu. U glazbenom je dijelu programa nastupio „Crisinus“, zbor mladih križevačkih župa. Domaćin cjelokupnoj svečanosti bio je župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.