Na dug za komunalije od 1125 kn još 940 kn za potvrde, rješenja…

Tarife – Sanja Radulec iz okolice Žabna ne miri se s troškom za odvjetnika i bilježnika.
– Ne krijem da sam dužna, ali još gotovo toliko za tarife? Uz to, dug za 2009. već je zastario – kaže Sanja Radulec

– Zar je moguće da za neplaćene komunalije od 1125 kuna moram platiti odvjetničke i javnobilježničke troškove još skoro toliko? – pita se Sanja Radulec (40) iz Cirkvene, općina Sveti Ivan Žabno. Ona je, naime, iz križevačkog odvjetničkog ureda Klasić, Rožić i Kontin, pravnih zastupnika komunalnog poduzeća Park d.o.o. iz Žabna, dobila prijedlog za ovrhu zbog duga za 2009. i 2010. godinu.

Poštarina 37 kuna

U tom ju je dopisu, kaže, zaprepastilo što Park d.o.o., kao ovrhovoditelj, od nje kao ovršenika, osim podmirenja za komunalije, traži da plati i 940,95 kuna za rad i troškove odvjetnika i javnog bilježnika. U to ulazi, primjerice, sastav prijedloga rješenja o ovrsi, prema tarifi o nagradama i naknadi za rad odvjetnika, cijena 250 i PDV od 57,50 kuna, isto toliko košta i klauzula pravomoćnosti i ovršnosti, nagrada za rad bilježnika je 80 kn + PDV, poštarina od 30 kn s PDV-om od 6.90 kn (za tri lista), nagrada za rad bilježnika za izdavanje potvrde ovršnosti, sastav prijedloga radi dostave rješenja 125 kuna…
– Ja ne krijem da sam dužna za komunalije, ovdje smo od 2008. i uvijek nešto si govoriš stigneš platiti, pa onda kći na fakultetu, trošak ovaj, onaj, no ne mogu se suočiti s tolikim iznosima za odvjetnika i bilježnika, pa to je skoro još 100 % – kaže S. Radulec.

No, nju je dodatno zbunio i vremenski period za koji mora vratiti dug.
– Obračunali su mi neplaćeno za dvije godine – 2009. i 2010., ali za prvu godinu trebalo je otići u zastaru – tvrdi ona, pozivajući se i na navod iz Večernjakove rubrike Potrošač od 22. ožujka, gdje se ističe da troškovi, prema Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o obveznim odnosima, zastarijevaju u roku od godine dana.

Zašto su čekali

Zato je javnom bilježniku uložila prigovor na primljeni ovršni prijedlog.
– Oni iz Parka mi jesu slali opomene i prije, ali me nisu upozoravali na prijašnji dug od 585 kuna za 2009. Zašto su čekali i sad me oderali za dvije godine – pita se S. Radulec. Kaže da je voljna platiti samo dug za 2010. od 540 kn, te da čeka što će Općinski sud u Križevcima reći na njen prigovor.

I dalje ističe da nije jedina ogorčena visinom odvjetničkih i bilježničkih usluga.
– Da su mi naplatili eventualno 250-300 kuna, bilo bi u redu. A, s druge strane, za kredit od 50.000 kuna javni bilježnik naplaćuje 500 kuna – u čudu će.

Odvjetnik Željko Rožić, koji je sastavio Rješenje uime Parka, kaže da tarife određuje Odvjetnička komora, odbivši dati dodatni komentar, ali napominjući da se gospođa može žaliti.
Mirko Čusek, direktor Parka, kaže da je S. Radulec mogla već davno platiti dug za 2009. godinu, pa do ovrhe ne bi ni došlo.

– Ja znam da će to otići u zastaru i da se mi nažalost nećemo moći naplatiti za tu godinu, no da je htjela već je mogla platiti, a mi bismo joj onda oprostili kamate, koje ćemo sad naplatiti zajedno s dugom za 2010.godinu. Ovrhu ne treba shvaćati kao kaznu već kao pouku da se usluge trebaju platiti, jer od toga i mi ulažemo u komunalnu infrastrukturu – jezgrovito će direktor komunalnog poduzeća.+ iz Žabna. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.