Križevci među vodećima po izdvajanju za obrazovanje – nagrađuju se najbolji učenici, stipendiraju studenti za deficitarna zanimanja

Kako je pokazala naša analiza, temeljena na podacima konsolidiranih proračuna, Grad Križevci je 2018. godine bio drugi grad u zemlji po udjelu izdvojenih sredstava za obrazovanje – 53,15 posto. Velik dio sredstava odnosi se na kapitalna ulaganja, među rijetkim su gradovima koji nagrađuju najbolje učenike, a od lani su uvedene stipendije studentima za deficitarna zanimanja u iznosu od 1.500 kuna mjesečno.

Pored izdvajanja za kapitalna ulaganja (energetska obnove zgrade osnovne škole i zgrade dječjeg vrtića, ulaganja u obnovu sanitarnih čvorova, ulaganja u opremanje sportske dvorane, projektiranje izgradnje nove sportske dvorane), proračunska sredstva planirana su za nagrade učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola za ostvarene učeničke rezultate na natjecanjima državne razine, sufinanciranje cijene prijevoza učenika srednjih škola koji pohađaju usmjerenja koja ne postoje u srednjim školama na području Križevaca, nagrade učenicima OŠ koji su na kraju svake školske godine postigli uspjeh 5,0 na kraju svake školske godine, nagrade učenicima SŠ koji su na kraju svake školske godine postigli uspjeh 4,8, bez zaključene ocjene dovoljan te sufinanciranje uspostavljanja STEM-praktikuma u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

Naša nedavna terenska anketa pokazala je da je Grad Križevci i među 14 gradova koji nagrađuju učenike, odnosno među njih 12, koji nagrađuju i mentore.

Učenici koji su u pojedinačnoj kategoriji osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju dobili su lani 1.000 kuna, drugoplasirani natjecatelj dobio je 750 kuna, a trećeplasirani 500 kuna. U ekipnoj kategoriji oni koji su osvojili prvo mjesto podijelili su iznos od 1.500 kuna, oni na drugom mjestu dobili su 1.200, a ekipa na trećem mjestu dobila je 1.000 kuna.

Učitelji i mentori koji su pripremali učenike za natjecanja dobivaju novčanu nagradu od 500 kuna.

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, naglasio je tada kako žele svim svojim mladim sugrađanima osigurati kvalitetne uvjete rada i to ulaganjem u njih i školsku infrastrukturu.

‘Želimo im se na ovaj način zahvaliti, nagraditi ih, ali i pružiti im dodatni poticaj kako bi i sami imali osjećaj da društvo i lokalna zajednica cijene ono što oni postižu te da su nam kao takvi izuzetno vrijedni. Ulaganjima u obrazovanje pomažemo učenicima i studentima, ali i proaktivno djelujemo i utječemo na budućnost grada, kojem za njegov rast i napredak, trebaju kvalitetni, obrazovani mladi ljudi. Stoga to ne smatramo troškom, već dugoročno isplativom investicijom’, istaknuo je Rajn.

Usto, Grad školama, kad se ukaže potreba, a kad škola nije planirala, pomaže pri osiguravanju prijevoza učenika na neka događanja, sufinancira provedbu različitih dodatnih programa koje škola nije planirala a kroz školsku godinu se pružila prilika za njihovom realizacijom i slično.

Nadalje, Grad u ovoj školskoj godini 2019./2020. stipendira 19 studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, iznosom od 1500 kn mjesečno od listopada 2019. do rujna 2020. Grad sufinancira troškove organizacije natjecanja srednjoškolaca, ako natjecanje organiziraju srednje škole koje djeluju u Križevcima, i sufinancira cijene mjesečne karte javnog prijevoza za studente koji putuju iz Križevaca u mjesto studiranja. (Gradonačelnik.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.