Za tubu sakupljeno više ‘od šake kuna’

Sinoćnji koncert Gradskog puhačkog orkestra Križevci u Velikoj dvorani Hrvatskog doma ponovno je umalo izazvao bol u šakama posjetitelja koji su jakim pljeskanjem nagrađivali svaku izvedbu naših plehmuzikaša predvođenih dirigentom Marijom Komazinom.

Uvod u revijalnu večer koju je Orkestar posvetio Danu grada pripao je jednom od najpoznatijih Brahmsovih Mađarskih plesova, br. 5, koji je, kao i na nedavnoj Županijskoj smotri, odsviran za ocjenu identičnu znamenki iz naslova, a nakon toga smo čulno odvedeni na britansko-irsko otočje, zahvaljujući Holstovoj Drugoj suiti u F-duru ispunjenoj elementima tamošnjih melodija.

Šostakovičeva uvertira iz suite Obad ugodno je zazujala u svačijim ušima, a obzirom da je izvorno upotrijebljena kao zvučni zapis istoimenom filmu u kojem se priča o povijesnom ujedinjenju Italije, prisutni su zvuci talijanskog folklora i napolitanske pjesme.

Danse Bacchanale Saint-Saënsa u križevačkoj je interpretaciji bio primjeren, opijajući zvukovima i ostavivši dojam bliskoistočne zabave, a La Mulata, čiji je autor Kubanac Lecuona kao majstor simfonijske forme volio afrokubanske ritmove, bila je živahna i vesela.

Uslijedio je Trenutak za Morriconea, s prepoznatljivim tonovima iz slavnih špageti-vestern filmova Dobar, loš, zao i Bilo jednom na Divljem Zapadu. Morricone je ove godine dobio Oscara za životno djelo – svoju originalnu filmsku glazbu. U de Mejlovom aranžmanu te popularne zvuke križevačka publika je sinoć imala priliku čuti u premijernoj puhačkoj izvedbi, upotpunjenoj pratnjom Luke Belanija na akustičnoj gitari.

Na kraju službenog dijela koncerta na kojem su se sakupljali dobrovoljni novčani prilozi kojima bi se nabavio novi instrument tuba, orkestar je vrlo dobro odsvirao zahtjevan dio iz prve hrvatske rock opere Gubec-beg, autorskog trojca Metikoš-Krajač-Prohaska, a gotovo trijumfalno zazvučao je finale iz Zajčevog Nikole Šubića-Zrinskog. Sa Šubićevim U boj, u boj križevački će orkestar također krenuti i na megdan s ostalim puhačima u državi, na državnu smotru puhačkih orkestara početkom lipnja u Novom Vinodolskom.

Cjelovečernji koncert završio je s dva bisa, a poslije toga je objavljeno kako je na ulazu sakupljeno više od šake kuna, odnosno 2820 kuna koje će biti uložene u iznos za nabavu spomenutog instrumenta. Treba reći da je odaziv sinoćnjem puhačkom događaju bio neočekivano slabiji od dosadašnjih, što se može tumačiti činjenicom da su se građani pomalo zasitili slavljenja Dana grada.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.