Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

U srijedu, 3. lipnja u Zagrebu je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija. Župan je na sjednici predložio točku dnevnog reda o prometnoj mreži u javnom linijskom prijevozu putnika u cestovnom prometu, a raspravljalo se i o aktualnim temama vezanim za utjecaj krize na proračune jedinica regionalne samouprave te analizi EU fondova i njihovoj perspektivi u budućnosti.

Na sjednici, koju je vodio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstva financija te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Županima je predstavljen Višegodišnji financijski okvir EU (2021. – 2027.) koji uz 10 milijardi eura otvara mogućnost korištenja dodatnih 10 milijardi eura. Sredstva za regionalni razvoj obuhvaćaju pet prioritetnih područja: pametna Europa, zelena Europa, povezanija Europa, socijalnija Europa i Europa bliža građanima,  a uz njih dolaze i tematske odrednice prema kojima je predviđeno kako će se koristiti 70 posto sredstava. Na sjednici je naglašeno kako je ugovorenost sredstava do danas u Republici Hrvatskoj porasla s 8 posto u 2016. godini na 93 posto.

Predsjednik Pauk kazao je kako je Hrvatska u prethodnoj godini iz EU fondova iskoristila trećinu planiranog iznosa, odnosno 3,9 milijardi eura te podsjetio na medijski projekt HZŽ-a kojim se biraju najbolji EU projekti u kategorijama: znanost i inovacija, doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji te doprinos poduzetništvu, kojim će se javnosti predstaviti projekti koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i tako doprinijeli razvoju hrvatskih županija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.