Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1029

Kalnik, 7. rujna 2014. (foto R.Matić)
Kalnik, 7. rujna 2014. (foto R.Matić)
Kalnik, 7. rujna 2014. (foto R.Matić)

U subotu i nedjelju, 6. i 7. rujna, Planinarsko društvo Kalnik Križevci proslavilo je 90 godina postojanja. Emisija počinje kraćom reportažom s te proslave, a čut ćemo i govor predsjednika Društva Zdravka Petrinca na svečanoj skupštini u Planinarskom domu Kalnik 7. rujna.

Sedamnaesti nastavak kratkih priloga o hrvatskom jeziku i našem odnosu prema njemu, snimljenih na tribini u Multimedijskom kulturnom centru u Križevcima 24. travnja ove godine ujedno je i posljednji. U ovoj se emisiji bar na neko dogledno vrijeme “rastajemo” od mr.sc. Nives Opačić koja nam je svojim kratkim britkim primjedbama ukazivala na naš, često ne baš primjeren, odnos prema vlastitom jeziku.

Mr.sc. Nives Opačić na tribini u Križevcima (foto Marko Bregović, www.matica.hr)
Mr.sc. Nives Opačić na tribini u Križevcima (foto Marko Bregović, www.matica.hr)

Slijede “Novi naslovi u križevačkoj gradskoj knjižnici”, obavijesti o filmskim projekcijama u Multimedijskom kulturnom centru, obljetnice vezane uz datum 9. rujna i vijesti zanimljive s gledišta “Krugova”. Saznat ćemo u kojoj je svjetskoj metropoli nedavno otkriven spomenik Nikoli Tesli i gdje je otkriven kostur najveće životinje koja je ikada hodala Zemljom. Naravno, riječ “otkriven” u ova dva slučaja nema baš isto značenje i smisao. Saznat ćemo i odakle je prva žena koja je nedavno dobila najprestižniju nagradu na svijetu za matematiku, koja kompenzira, doduše ne baš i financijski, “manu” Nobelove nagrade koja se ne dodjeljuje za matematiku.

Najavit ćemo i dva “okrugla stola” koja organizira u razdoblju do naše sljedeće emisije Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, te predstavljanje knjige dr.sc. Josipa Planinića i predavanje akademika Vladimira Paara na temu “Znanost i vjera” navečer, sat i po nakon završetka ove emisije, u organizaciji Pokreta fokolara u suradnji s Udrugom Perzeidi. Ako se posreći vedro nebo nakon predavanja, možda konačno vidimo i Mjesec kroz teleskop, s obzirom na to da je najavljeno promatranje u subotu, 6. rujna, propalo zbog “beznadno” oblačnog neba te večeri.

Navodni meteorit koji je pao 7. rujna u Nikaragvi već je ušao u wikipediju, a do početka emisije pokušat ćemo saznati ima li dokaza da se zaista radi o meteoritu. U novostima iz astronomije i astronautike bit će riječ o “Rosetti” i, ovisno o preostalom vremenu, možda i o još nekoj novosti u svemiru.

Gustav Bohutinsky, rad Emila Bohutinskog (foto R.Matić)
Gustav Bohutinsky, rad Emila Bohutinskog (foto R.Matić)

Na kraju, u Zanimljivostima ne prekidamo niz stogodišnjica. Tri dana poslije ove emisije navršit će se sto godina od smrti Gustava Bohutinskog, profesora Višega gospodarskog učilišta u Križevcima i stručnjaka za uzgoj i oplemenjivanje bilja, čija se bista nalazi u parku na Ratarni ispred nekadašnje zgrade učilišta, a današnjeg doma za učenike. Do početka emisije pokušat ćemo saznati sprema li se kakvo obilježavanje ove godišnjice ili možemo li bar naći nekoga tko bi nam u nekim idućim “Krugovima” o njemu znao više reći.

1029. izdanje emisije “Ne dirajte mi krugove” počinje na 96,6 MHz 9. rujna u 17:00 sati i traje do 18:30. Želimo vam ugodno slušanje, putem etera ili preko računalne mreže.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Kunta Kinte piše:

    Čestitke svima, a posebno planinarima i njihovom predsjedniku g. Petrincu, na PD bi se trebali ugledati mnogi drugi u ovom gradu.

Komentari su zatvoreni.