Gradonačelniku plaća smanjena, ubuduće će primati 12.940 kuna

Branko Hrg imat će oko 500 kuna manju plaću, a njegovi zamjenici dobivat će volontersku naknadu oko 2500 kuna

Za razliku od bjelovarskog mu i splitskog kolege, koji su svoj rad na vlasti “poskupjeli” povisivši si plaće, križevački gradonačelnik Branko Hrg (HSS) mjesečno će primati manje nego dosad – umjesto 13.400 “samo” 12.940 kuna. Nije to bilo njegovom, već voljom usklađivanja sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, prema kojem je plaća čelnika u gradovima iznad 10.000 stanovnika jednaka onoj ravnatelja uprava u ministarstvu.

Tako je najzad izglasovala i većina u Gradskom vijeću, jer prijedlog je bio da se Hrgu i njegovim zamjenicima Dragutinu Guzaliću (HSS) i Stjepanu Peršinu (HDZ) uvede koeficijent obračuna plaće 5 i 4, odnosno manji od zakonom maksimalno dozvoljenog 5.27. Oporba iz redova SDP-a, HNS-a i A-HSS-a to nije željela niti čuti, smatrajući da bi bilo korektno, “u vrijeme recesije i situaciji kad u gradu nije sjajno”, da koeficijenti budu 3 i 4, čemu ipak nije udovoljeno. Sadašnje sniženje plaće od 500 kuna posljedica je, dakle, manjeg koeficijenta, ali mogla je biti i isto toliko veća da je bilo riječ o većem koeficijentu.

– Ovo to sad izgleda kao da je u pitanju skromnost – komentirali su SDP-ovci, čudeći se obrazloženju da obračun gradonačelnikove plaće nije mijenjan od 2001. godine. Guzalić i Peršin će, kao volonteri, ubuduće primati naknadu oko 2500 kuna. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.