Bulwark of Europe – povijest u nesvakidašnjem izdanju

„Bulwark of Europe“ studentski je projekt koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske vojne krajine, sustavu u kojem su Križevci bili važan dio (https://vojnakrajina.ffzg.unizg.hr/krizevci/), tj. razdobljem od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine.

Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu, često marginaliziranu temu iz „nepopularnog“ povijesnog razdoblja, široj publici na zanimljiv i interaktivan način. Prije svega riječ je o izradi interaktivnih karata putem kojih se može pratiti brojčano stanje svake popisane utvrde. Karte su izrađene na temelju desetak popisa koji donose brojčano stanje na Hrvatskoj i/ili Slavonskoj vojnoj krajini.

Osim karata radi se na pisanju eseja o krajiškim utvrdama. Uz svaku utvrdu nalazi se njen grafički prikaz (ukoliko on postoji) te statistički pregled kretanja broja vojnika tijekom godina u kojima je utvrda bila u funkciji.

Poseban naglasak stavlja se na interaktivnost i laku dostupnost povijesnih materijala (literature i izvora) te na vizualizaciju i digitalizaciju građe (3D modeli utvrda, grafički prikazi gradova i sl.).

Detaljnije informacije o ovom projektu možete pronaći na sljedećim stranicama:

https://vojnakrajina.ffzg.unizg.hr

https://www.facebook.com/bulwark.of.europe/

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.