[FOTO] Izvanredan gudački koncert ansambla “Acoustic Project Strings”

U srijedu, 10. svibnja 2023. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije održan izvanredan gudački koncert ansambla “Acoustic Project Strings”. Koncert se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te Grada Križevaca.

Sastav je to koji broji jedanaest članova, akademskih glazbenika, koji su križevačkoj publici predstavili djelima Borisa Papandopula (Pintarichiana – suita za gudače), Paula Hindemitha (Žalobna muzika – suita za violu i gudače), Edward Elgar (Serenada za gudače u e-molu, op. 20) i Benjamina Brittena (Jednostavna simfonija, op. 4). Na violi je solo nastupio Aleksandar Jakopanec, koji muzicira na posljednjem radu Marca Dobretsovitcha, violi izgrađenoj u Kairu 1957.

Ansambl je nastao 2016. suradnjom skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića, kao idejnog začetnika i voditelja ansambla, i violinista Marca Grazianija, kao koncert majstora. Osim izvođenja standardnih skladbi repertoara gudačkih orkestara, ansambl eksperimentira s raznim stilovima i glazbenim epohama te izvodi i potpuno nova djela, kako hrvatskih, tako i stranih autora.

Ansambl je već u samo godinu dana postojanja nastupio na brojnim vodećim glazbenim festivalima u zemlji, kao što su Osorske glazbene večeri, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Baromus festival u Rovinju, Ljetne priredbe u gradu Krku, Zrin festival, Musica Appassionatta u Šibeniku, Zrin festival i dr. Snimili su i dva nosača zvuka, za drugi koji su snimili 2021. sa saksofonistom Nikolom Fabijanićem nagrađeni su nagradom “Porin” ove godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.