Udruga “Maslačak” uspješno realizirala trogodišnji program “Poludnevni boravak”

Udruga „Maslačak“ Križevci je u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci uspješno realizirala trogodišnji program „Poludnevni boravak“ koji se provodio od 1.6.2017. do 31.5.2020. Ovim programom je uvedena nova socijalna usluga za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21. godine. Program je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinancirali su ga Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci. Cilj programa je bio prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama te povećanje kvalitete njihova života.

Kroz brojne provedene aktivnosti kao što su radno-okupacijske aktivnosti, stručno osposobljavanje, slobodno vrijeme te psihološka podrška i osnaživanje, doprinijelo se ostvarivanju prava na život u zajednici, osposobljavanju za što samostalniji život i rad i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Kupnjom kombi vozila početkom 2019. godine u poludnevni boravak su uključene i one osobe s intelektualnim teškoćama koje nisu dolazile zbog nedostatka prijevoza.

Što zapravo osobama s intelektualnim teškoćama, članovima Udruge znači poludnevni boravak? Oni su kroz ovaj program bili sretni i zadovoljni. Naučili su nešto novo, putovali su, družili su se s prijateljima, sudjelovali su na priredbama i manifestacijama, plesali su, bavili se sportom, kuhali su, brinuli o kući i vrtu, slavili su rođendane… Osjećali su da su dio zajednice u kojoj žive, osjećali su se ravnopravno i vrijedno. Osmijeh na njihovim licima govori više od riječi.

Na kraju treće godine dogodila se epidemija, ali su se u Udruzi i u toj situaciji uspješno snašli te kontinuirano provodili aktivnosti na daljinu s korisnicima. Slali su se radni zadaci poštom ili osobno, pripremljeni su i video zadaci, a komunikacija se odvijala putem raznih kanala.  Na fotografijama se može vidjeti samo mali djelić onoga što se sve radilo kroz ovaj program, a bilo je puno aktivnosti i događanja. Program je realiziran zahvaljujući i zaposlenicama, voditeljima, volonterima, osobnim asistentima, roditeljima, udomiteljima, partnerima, suradnicima i donatorima.

U Udruzi očekuju Odluku o financiranju novog trogodišnjeg programa od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i nadaju se da će i nadalje moći pružati osobama s intelektualnim teškoćama podršku kakvu zaslužuju. Na žalost sve usluge koje u Udruzi pružaju članovima ovise isključivo o natječajima i prolasku projekata na istima što je uvijek vrlo neizvjesno te ne garantira sigurnost i kontinuitet.

Vezano

Komentari su zatvoreni.