Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1285

Mario Kovač na predstavljanju svoje knjige poezije u Galeriji K2 u Križevcima 27. svibnja 2020. (foto R.Matić)

 

Mario Kovač na predstavljanju svoje knjige poezije u Galeriji K2 u Križevcima 27. svibnja 2020. (foto R.Matić)
Mario Kovač na predstavljanju svoje knjige poezije u Galeriji K2 u Križevcima 27. svibnja 2020. (foto R.Matić)

 

U Temi Krugova slušamo prvu polovicu razgovora s polihistorom, kako ga je moderator atribuirao, Marijom Kovačem koji je prošle srijede, 27. svibnja, u Križevcima u Galeriji K2, predstavljao svoju knjigu pjesama. Saznat ćemo od njega nešto o njemu što još do sada nisamo znali.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Otok čuvara oluja Catherine Doyle, knjiga za mlade je Učim letjeti, a nemam krila Ivane Adlešić Pervan, na odjelu beletristike Ugovor Mojce Širok, a na stručno-znanstvenom odjelu Plan za oporavak imunosnog sustava Susan S. Blum i Michelle Bender.

U Vijestima Krugova govorimo o brošuri o 11 kulturnih ruta Vijeća Europe koje sve prolaze i Hrvatskom, saznajemo da je u New Yorku umro umjetnik Christo Vladimirov Javacheff, da je njemački pijanist Igor Levit odsvirao glazbeno djelo koje traje 20 sati kako bi podigao svijest o teškoćama umjetnika u jeku pandemije koronavirusa, da je u Škotskoj pronađena fosilizirana najstarija poznata kopnena životinja.

Na današnji datum rođeni su Markiz de Sade, Alessandro Cagliostro, Nils Gabriel Sefström i Slavko Batušić. Utemeljena je prva velika holivudska filmska kuća, Kongres SAD-a priznao je državljanstvo Indijancima, referendumom stvorena Republika Italija, SSSR i Jugoslavija potpisale su Beogradsku deklaraciju. Umrli su Giuseppe Garibaldi i Alois Mock.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo povratak američkih astronauta u svemir vlastitim “prijevozom” a za prvi put su letjeli baš preko Križevaca, pa smo ih mogli i vidjeti čak i golim okom, a dalekozorom još bolje!

U Zanimljivostima propitkujemo gdje je na datum ove emisije rođen Johnny Weissmüller, a na kraju spominjemo jednu mudrost Žarka Dolinara.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Antonija Salierija, Edwarda Elgara, Andrésa Segovije, Marija Kovača, Boa Diddleya, Charlieja Wattsa, grupa Queen, Lynyrd Skynyrd i Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1285 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 2. lipnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.