Ravnatelji osnovnih škola suglasni s nastavom na daljinu do kraja školske godine  

U prostorijama Županijske uprave danas je održan videokonferencijski sastanak osnivača i ravnatelja osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija na kojem je župan Darko Koren iznio preporuku i stav Županije po pitanju povratka učenika i organizacije razredne nastave u škole koji je najavljen za ponedjeljak 11. svibnja.

Župan se osvrnuo na izdane Upute HZJZ i Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja te na rezultate anketa koje su provele osnovne škole, a koje su pokazale iznimno mali interes za održavanjem nastave u školama. Upravo zbog tih rezultata i primarnog fokusa na zaštitu zdravlja učenika, njihovih roditelja i nastavnika, župan je naglasio kako je stav i preporuka Županije  da ustaljenu praksu nastave na daljinu ne treba mijenjati te da postojeći model treba zadržati do završetka ove školske godine.

„Naš je stav temeljen na podatcima iz anketa koji jasno pokazuju kako je od 1884 učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole svega 30 učenika izrazilo želju za pohađanjem nastave u ponedjeljak prema novom modelu koje je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Smatram kako nije dobro što Ministarstvo nije zauzelo jasan stav i donijelo odluku nego je  odgovornost prebačena na roditelje. To nije dobar način i zbog toga je naš stav i preporuka jasna, a podupire je analiza podataka koja govori da za nastavu vlada iznimno mali interes, svega 0,9 posto ukoliko se promatra ukupan broj učenika u osnovnom školstvu odnosno 1,9 posto ukoliko se uzimaju u obzir samo učenici koji pohađaju razrednu nastavu“, pojasnio je župan Koren te dodao kako su susjedne županije zauzele isti stav te kako gradovi Đurđevac, Koprivnica i Križevci u školama kojima su osnivači, također raspolažu rezultatima anketa prema kojima nema učenika koji bi od ponedjeljka polazili nastavu u školi .

Bitno je naglasiti da se sukladno Uputama Zavoda za javno zdravstvo preporuča ostanak kod kuće djece s kroničnim bolestima ili u doticaju s kroničnim bolesnicima te se potiče ostanak kod kuće za svu djecu za koju se može osigurati skrb od kuće. Potiče se nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće u svim situacijama kad je to moguće jer zdravlje djece je u prvom planu. Stoga predloženi model koji uključuje nastavu na daljinu i nastavu u učionici po meni nije prihvatljiv i smatram kako u ovom trenutku nije potrebno inzistirati na povratku djece u školu već postojeći model treba zadržati do završetka ove školske godine“, naglasio je župan.

Istaknuo je kako u ovom trenutku novi model predstavlja organizacijsko opterećenje te kako takav pilot-projekt nije održiv. „Naravno, škole moraju biti spremne za nastavu bez obzira kada će i u kojem obliku krenuti te ispoštovati sve upute i protokole koji će garantirati zdravstvenu sigurnost učenika i djelatnika i ubuduće“, kazao je župan.

Voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica Osnovne škole Ivana Lackovića Croate Kalinovac Mirjana Bazijanec je u ime ravnatelja izrazila podršku preporuci Županije napomenuvši kako je ona u potpunosti  utemeljena i ispravna.

Nije u redu odgovornost prebacivati  na roditelje te smatramo kako se u predloženom modelu nastava ne bi mogla odvijati u punom opsegu. Rad na daljinu je kvalitetno proveden i povratne informacije kojima raspolažemo da su učenici i roditelji zadovoljni načinom na koji se nastava izvodi. Važno je napomenuti kako u ovom trenutku imamo dovoljno elemenata za vrednovanje rada učenika te kako neće biti problem ocijeniti njihov rad te privesti školsku godinu kraju. Smatramo kako se trenutno treba fokusirati na pripremu i stvaranje potrebnih uvjeta za novu školsku godinu“, kazala je ravnateljica Bazijanec.

Na kraju sastanka zaključeno je kako je svima i osnivači i ravnateljima na prvom mjestu zdravlje učenika i učitelja te njihovih obitelji.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.