Iz koprivničke bolnice u kućnu samoizolaciju puštena prva pacijentica izliječena od koronavirusa

Koprivnička Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ danas je u kućnu samoizolaciju otpustila prva pacijenticu izliječenu od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Epidemiološki nalaz pacijentice je negativan i više ne pokazuje nikakve simptome bolesti, no zbog preventivnih mjera i predostrožnosti iduća dva tjedna će sukladno zdravstvenim uputama boraviti u kućnoj samoizolaciji.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako su u posljednja 24 sata zabilježena i četiri nova slučaja zaraze COVID-19 infekcijom, a radi se o poznatim kontaktima zaraženih osoba. Ovime je ukupni broj do sada zaraženih na području županije porastao na 12 s time da je šest osoba s lakšim simptomima u samoizolaciji na kućnom liječenju, a pet je osoba, nakon otpuštanja ranije spomenute pacijentice, zadržano na liječenju u bolnici.

„Ovako smo nešto očekivali i realno je da se u idućih nekoliko dana bude pozitivno još osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, no sve one su pod liječničkim nadzorom i nalaze se u samoizolaciji. Kontakti su poznati i naša epidemiološka služba radi odličan posao kako bi se širenje zaraze i žarište zadržalo u okvirima kontrole. Na tome im zahvaljujem kao i svim građanima koji poštuju i pridržavaju se mjera. Ovim putem molim da se ne provjerene informacije ne šire u javnosti kako se ne bi stvarala panika kod ljudi te kako se osobe koje su pozitivne na koronavirus ne bi stigmatizirale. Ponašajmo se odgovorno“, apelirao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije Draženka Vadla rekla je da se radi o očekivanom slijedu događanja te kako su brojna upozorenja očito urodila plodom jer su svi novozaraženi pri pojavi prvih simptoma ostali kod kuće i izolirali se što je rezultiralo činjenicom da u našoj županiji i dalje nema velikog broja zaraženih osoba.

„ Osobe koje su ostale na kućnoj njezi u samoizolaciji imaju lakšu kliničku sliku, nemaju ozbiljnijih smetnji te ne očekujemo da će trebati u bolnicu. Preporuka je da poštuju mjere samoizolacije, prate svoje stanje i jave se liječniku opće prakse, ako se slika pogorša. Vrlo važno je da primjenjujemo opće mjere zaštite, održavamo osobnu higijenu uz čišćenje i dezinfekciju prostora u kojem boravimo te da budemo na distanci uz smanjenje socijalnog kontakta. Napominjem još jednom kako je ovo normalan slijed u razvojnom ciklusu epidemije i ne radi se o neočekivanoj ili alarmantnoj situaciji. Do sada smo svi odradili jako dobar posao i ako ćemo biti odgovorni možemo pomoći jedni drugima. U bolnicu će s vremenom doći samo osobe s jače izraženim smetnjama, a naša je zadaća da ih bude što manje. To možemo postići samo ako će građani biti odgovorni i poštivati propisane mjere i upute“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić kazao je kako u priči oko infekcije koronavirusom treba naglasiti pozitivnu činjenicu da zdravstveni sustav dobro funkcionira te kako će prvooboljela pacijentica danas biti otpuštena kući u dvotjednu samoizolaciju jer više ne pokazuje simptome zaraze. Jedna pacijentica od 65 godina ima težu upalu pluća, no u ovom trenu nije kandidat za respirator, kazao je Devčić te dodao kako se ostali pacijenti dobro osjećaju, a neki od njih bi za nekoliko dana također mogli biti pušteni u kućnu izolaciju.

„Sustav funkcionira bez ikakvih problema, provjeravamo sve naše sastavnice koje se bave COVID-19 problematikom, trijažni šator i infektološki te pulmološki odjel koji su trenutno u izolaciji, ali i sve druge dijelove sustava u kojima bi eventualno u budućnosti moglo doći do kontakta s onima koji bi imali sumnju na COVID-19 odnosno potvrđenu COVID-19 infekciju“, pojasnio je ravnatelj Devčić te dodao kako je bolnica do sad dobila ukupno šest donacija zaštitne opreme i jednu donaciju medicinskog alkohola te da svih tipova zaštitne opreme ima dovoljno za sve djelatnike.

Vezano

Komentari su zatvoreni.