Pomozite i vi, podržite inicijativu izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u lokalnoj zajednici!

Prije nekoliko dana pokrenuta je akcija izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje, u koju se u samo nekoliko sati uključilo 240 3D printera u 24 grada Hrvatske, među kojima i mladi s područja Križevaca i okolice. Priključite se ovoj plemenitoj inicijativi, podržite ih u nabavci potrošnog materijala potrebnog za izradu vizira uplatom donacije na žiro-račun!Od otkrića novog soja koronavirusa SARS—CoV-2 kod ljudi krajem 2019. godine u Kini, bolest nazvana COVID-2019 proširila se svim zemljama i teritorijima svijeta, a od nje je do danas obolilo preko 650 tisuća ljudi, preko 30 tisuća ih je umrlo, a oporavilo se gotovo 140 tisuća. U borbi s ovom globalnom epidemijom zdravstveni sustavi diljem svijeta pod ogromnim su opterećenjem i medicinskom osoblju, koje je na prvoj liniji obrane, neophodna je pomoć u zaštitnoj opremi, kako bi se umanjio njihov rizik od zaraze u svakodnevnom kontaktu s pacijentima.

Među globalnim inicijativama za izradu zaštitne i druge opreme pomoću 3D printera ističe se ona za izradu zaštitnih vizira za lice, za što su nacrti i model osmišljeni i odobreni od Ministarstva zdravstva u Češkoj te dani na slobodnu upotrebu svima. Taj je model i algoritam izrade unaprijedio diplomirani inženjer strojarstva Robert Ljubek iz Elektrostrojarske škole Varaždin, ujedno i mentor u Centru izvrsnosti za nove tehnologije (CENT), a po njihovom modelu zaštitne vizire izrađuje i inicijativa s područja Križevaca i okolice koju predvode Lucija Herceg, Karlo Siladi i Jelena Širjan.

– U kontaktu smo sa stomatolozima i liječnicima opće medicine, u planu je ordinacijama podijeliti po dva vizira, do sada smo ih dostavili osam na našem području, a u Koprivnicu smo poslali devet, uz kilogram filamenta i četiri folije, ističu vrijedni volonteri, napominjući da im je od materijala za izradu vizira najpotrebniji materijal za printanje, tzv. filament (PTEG, PLA) te folija, ali i dezinficijens, vrećice i vezice za pakiranje maski.

Trenutno imaju materijala za četrdesetak vizira, već imaju desetak naručenih, a želja im je svima dostaviti vizire s kvalitetnijim folijama 0.5 milimetara, za koje su uspjeli dogovoriti obradu na CNC stroju u Varaždinu. Kako bi osigurali dovoljno sredstava za nastavak rada, pozivaju građane i poslovne subjekte da donaciju za nabavku potrošnog materijala uplate na broj žiro-računa (IBAN) križevačke Udruge P.O.I.N.T. pri Erste&Steiermarkische Bank: HR2124020061100417896 (poziv na broj: 99 ili 00-OIB, opis uplate: 3D print vizira).

– Želimo pomoći lokalno kako bismo zaštitili naše sugrađane, a pogotovo starije! Stoga smatramo da se moramo pobrinuti za ambulante opće medicine i stomatološke ordinacije u lokalnoj zajednici, priča nam Siladi, koji je za ovaj volonterski poduhvat uspio nabaviti i propusnicu, kako bi mogli neometano obavljati dostavu vizira ordinacijama. Karlo je mladi magistar inženjer elektrotehnike i informacijskih tehnologija, Lucija studentica 6. godine Stomatološkog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Jelena je prvostupnica inženjerka strojarstva.

Donacije će po mogućnosti iskoristiti i za nabavku rukavica i druge potrebne zaštitne opreme, za što im medicinsko osoblje iskaže potrebu, ali i za njih same kako bi se zaštitili prilikom obavljanja dostave. Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu javiti pozivom na 099/4521-299 ili e-poštom na siladikarlo856@gmail.com. Također pozivaju sve kojima je potrebna ovakav zaštitni vizir da im se jave!

Za kraj, mladi volonteri svima poručuju: Budimo odgovorni, #ostanidoma!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.