Otvorenjem izložbe “Nasljeđe obitelji Marcela Kiepacha” započeli “Dani Marcela Kiepacha”

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u ponedjeljak je otvorena izložba „Nasljeđe obitelji Marcela Kiepacha“. Okupila je brojne građane koji su uz goste predavače Zorana Homena i Ottonea Novosel Franza mogli saznati više o životu Marcela Kiepacha i njegove obitelji. Bila je ovo prilika za čuti ne samo povijesne činjenice zapisane u medijima i dokumentima već i za čuti iskustva i sjećanja iz prve ruke putem poznanstava s članovima obitelji Kiepach. Najpoznatiji izumi Marcela Kiepacha su žirokomas, dinamo stroj za rasvjetu svih vrsta kola, strujni prekidač za rentgenske aparate, mali transformator za niski napon te držač za čitanje knjiga.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji je ovom prilikom istaknuo kako je Marcel Kiepach izumitelj iz Križevaca o kojemu se na žalost premalo zna i ova izložba je prilika da se njegovo ime stavi na bolju i višu razinu. Također, istaknuo je i kako se svi Križevčani ponose njime i da Križevci po prvi put obilježavaju Dane Marcela Kiepacha i kako se nada kako će to postati tradicija te da će narednih godina biti još više sadržaja. Izložbi je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Ottone Novosel Franz rekao je kako Marcel Kiepach ne samo da je bio ispred svoga vremena već cijelo stoljeće ispred, no to smo otkrili tek stotinu godina nakon njegove smrti kada su diljem gradova Europe otkriveni njegovi patenti. Ottone Novosel Franz prvi je koji je kao novinar objavio članak o Marcelu Kiepachu te je prvi upoznao javnost s činjenicom kako je u Križevcima živio ovaj talentirani izumitelj.

Zoran Homen zaslužan je za uspješno prikupljanje građe o Marcelu Kiepachu, autor je kataloga „Obitelj Kieapch od Haselburga u Križevcima“ i poznavatelj povijesti ove obitelji. Bio je u kontaktu s Marcelovom sestrom Paulom Kiepach – Nestroroff koja je živjela u Voloskom kod Opatije i zahvaljujući kojoj je Gradski muzej Križevci u posjedu sve dokumentacije koja se sačuvala o njenoj obitelji među kojima su originalni izračuni, bilježnice, fotografije, dopisnice, pisma s fronte i slično.

Zadnji put je izložba o obitelji Marcela Kiepacha bila postavljena 2004. godine. Izložba ostaje otvorena za sve zainteresirane posjetitelje do 14.02.2020. godine. U sklopu manifestacije održat će se i besplatna vođenja za škole 13. i 14.02 2020. godine. Gradska knjižnica „Franjo Marković“ održat će radionicu robotike, a u u srijedu 12.02.2020. u dvorani Marcela Kiepacha u Razvojnom centru i tehnološkom parku održat će se Izložba inovacija koja će biti prilika za vidjeti radove učenika te dostignuća križevačkih poduzeća. Izložba će biti prilika i za sudjelovati na predavanjima Luke Veverca, Nikole Ostojčića, Ivana Ivanovića i Hrvoja Belanija.

Vezano

Komentari su zatvoreni.