Održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog saveza za rijetke bolesti

Hrvatski Savez za rijetke bolesti prošle je godine u sklopu kampanje “Zagrli za rijetke” koju je podržala i Koprivničko-križevačka županija javnosti najavila  projekt pod nazivom „Baza rijetkih bolesti“kojim  je krenula s prikupljanjem informacija te podizanjem svijesti u javnosti o potrebi za integriranim i multidisciplinarnim pristupom liječenju i skrbi o osobama s rijetkim bolestima.  Tijekom ove godine  će biti dostupni i rezultati koji će predstavljati prvu analizu stanja o rijetkim bolestima u Hrvatskoj s obzirom da registar, iako predviđen Nacionalnim programom za rijetke bolesti, još uvijek ne postoji. Tim više ovaj projekt dobiva na još većoj važnosti, a o trenutnim aktualnostima i kretanjima projekta razgovaralo se s predstavnicima Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i u Županijskoj upravi u četvrtak 6. veljače.

Potaknuti uspjehom projekta Savez je odlučio pripremiti i novi projekt za daljnje razvijanje usluge u lokalnoj zajednici kroz pilot-projekt case managera za oboljele od rijetkih bolesti na području cijele Hrvatske. Inovativnim pristupom u skrbi za sva kompleksna i kronična zdravstvena stanja spriječila bi se dupliciranja u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi te ispitao potencijal za aktivno uključivanje oboljelih u zajednicu te obrazovni i radni sustav, smatraju u Savezu.

Koprivničko-križevačka županija veliku pozornost polaže na usluge u domeni socijalne i zdravstvene skrbi te poboljšanju standarda zdravstvene zaštite kontinuiranim povećavanjem sredstva i širenjem mreže na području cijele županije. Tako su prošlog mjeseca potpisani i  ugovori koji su potvrda uspješnog provođenja mjera socijalne politike. S predstavnicima privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba potpisani su ugovori čime se Županija obvezala sufinancirati troškove smještaja i u domovima koje nemaju status ustanove u čemu je postala predvodnik u Hrvatskoj za što je izdvojila milijun kuna u proračunu, dvostruko više nego prošle godine. Potpisan je i ugovor o provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Đurđevcu i Križevcima te o nastavku provođenje programa Pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe. Ukupno je za ove programe u županijskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna koja će uvelike pomoći u realizaciji spomenutih zdravstveno-socijalnih usluga.

Podsjetimo kako je Županija među prvima pokrenula i program subvencioniranje kamata za stambene kredite za liječnike zaposlene u županijskim zdravstvenim ustanovama, obnovila vozni park županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji ima najmlađi vozni park u Hrvatskoj, poboljšala primarnu zdravstvenu zaštitu obnovom ambulanta i nabavom medicinske opreme u Domu zdravlja, a kruna je projekt dnevne bolnica OB „dr. Tomislav Bardek“ te energetske obnove zgrade praonice, paviljona i Zavoda za hitnu medicinu čime su ukupna ulaganja u zdravstveni sektor oko 80 milijuna kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.