Vjera u medicinu

Upravno vijeće koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije, imenovan je lokalni svećenik Miljenko Flajs, koji je izabran i za predsjednika ovog tijela. Činjenica da je Flajs kao svećenik na ovoj dužnosti izazvala je buru negativnih reakcija. Flajs je k tome i šef koprivničkog ogranka Mreže, stranke koju je osnovao koprivničko-križevački župan Darko Koren. Želeći saznati zašto je na čelo Upravnog vijeća izabran svećenik, poslali smo upit Općoj bolnici, no do zaključenja ovog broja još nije stigao njihov odgovor.

Dejan Kutičić, liječnik i član županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije iz redova Živog zida, smatra da je nedopustivo da u vodstvo bolnice bude biran svećenik koji nema nikakvih potrebnih kvalifikacija i k tome je čelnik županove političke stranke. Ističe da je posrijedi kadroviranje po političkoj podobnosti koje će nanijeti još više štete zdravstvu i doprinijeti političkoj korupciji.

– Naš župan Darko Koren prilično je ozbiljno shvatio nesmotrenu izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića kako svećenik u bolnici vrijedi više od 20 liječnika pa je na mjesto predsjednika Upravnog vijeća postavio đakona Miljenka Flajsa, člana svoje političke stranke Mreža. Kao liječniku nije mi baš previše jasno koje stručne kompetencije ima đakon Flajs da je dobio povjerenje župana za upravljanje bolnicom, a da su bile ključne u odnosu na druge članove vijeća, među kojima su i neki s visokim znanstvenim stupnjevima obrazovanja. Također, nisam baš siguran koliko je primjereno da se osoba iz redova svećenstva bavi politikom i zauzima političke funkcije, umjesto da širi vjeru, poniznost i duhovne vrijednosti. Ne mogu izostaviti činjenicu da je Flajs, kao predsjednik županijskog Odbora za školstvo, odbio moj prijedlog za osnivanje Centra izvrsnosti u sklopu srednjih i osnovnih škola kakav već godinama imaju okolne županije, koji bi djelovao u svrhu usavršavanja nadarenih učenika. Kako je medicina znanost u kojoj svakodnevno imamo otkrića novih lijekova i metoda liječenja pa zahtijeva cjeloživotno učenje, a sve kako bismo pacijentu pružili najbolju moguću skrb i uslugu, mišljenja sam da je na čelu jedne zdravstvene ustanove opasno imati osobu koja u upravnim tijelima daje svoj glas protiv edukacije – rekao je Kutičić.

Koliko je poznato, u povijesti koprivničke Opće bolnice nikada do sada na čelu Uprave nije bio svećenik. Utjecaju Crkve na medicinu protivili su se i pojedini zdravstveni radnici koji su u međuvremenu otišli raditi u inozemstvo. (PN)

Vezano

Komentari su zatvoreni.