Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1270

Šarenilo Havane, predavanje na prošlogodišnjem Pinklecfestu (foto R.Matić)
Šarenilo Havane, predavanje na prošlogodišnjem Pinklecfestu (foto R.Matić)

 

U Temi Krugova vraćamo se na prošlogodišnji, 8. Pinklecfest pa preslušavamo snimku posljednjeg predavanja festivala, Šarenilo Havane, koje su 12. listopada u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima održali Irina Starčević Stančić i Hrvoje Stančić, kao sjećanje na svoj boravak u Havani početkom 2019. godine. Slušamo prvih dvadesetak minuta.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Louisianin put kući: Tri hrabrice Kate DiCamillo, knjiga za mlade je Čarobnjaci iz davnine Cresside Cowell, na odjelu beletristike Ozbiljna igra Hjalmara Soederberga, a na stručno-znanstvenom odjelu Špijun i izdajnik: Najveća špijunska priča Hladnog rata Bena Macintyrea. Spominjemo i program zimskih pričaonica za djecu.

Dvije Vijesti Krugova vezane su uz čuvenu erupciju Vezuva 79. godine, a dalje saznajemo da je u Rijeci predstavljena aplikacija za istraživanje antičke baštine u Hrvatskoj i Sloveniji, da Hrvatsko dizajnersko društvo otvara u Noći muzeja, 31. siječnja, izložbu Vegeta 60 – Paketić povijesti: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019., da je nekad postojala još jedna vrsta suvremenog čovjeka, da je snimljeno spajanje i razdvajanje atoma, te da Sat sudnjeg dana pokazuje 100 sekundi do apokalipse. Ističemo prilog o Noći muzeja u Hrvatskoj, a posebno u Križevcima, 31. siječnja.

Na današnji datum rođeni su Mihovil Pavlinović, Jackson Pollock, Helga Vlahović i Nicolas Sarkozy. Izbila je Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, postavljene su prve plinske svjetiljke u Londonu, otkrivena je Antarktika, proradila je prva telefonska centrala, počela je izgradnja Eiffelovog tornja, postavljena je simbolična grobnica neznanom vojniku ispod Slavoluka pobjede u Parizu, “izmišljeno” je ime za državu Pakistan, patentirane su Lego kocke, izgubljene su četiri vodikove bombe na Greenlandu (!), a 28. siječnja je Europski dan zaštite osobnih podataka. Umrli su Karlo Veliki, Francis Drake, William Butler Yeats, Astrid Lindgren, Antun Korlević, Ranko Marinković i Fedor Kritovac.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo problem zvijezde Betelgeuse, te davni sudar naše galaksije s jednom manjom galaksijom.

U Zanimljivostima spominjemo Walt Disney World Resort, te povodom predstojeće Noći muzeja tražimo koji je najbogatiji muzej na svijetu, a za kraj nalazimo još neke misli o važnosti, poteškoćama i neprilikama obrazovanja.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Daniela Aubera, ansambla Buena Vista Social Club, supergrupe USA for Africa, Borisa Leinera, Elvisa Presleya i Bijelog dugmeta, te sviranje Arthura Rubinsteina.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1270 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 28. siječnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.