Građanska inicijativa Volim Križevce pretvara se u prvu lokalnu zakladu, s radom kreću već od rujna ove godine

RJEŠAVANJE LOKALNIH PROBLEMA I POTREBA Građani su redovito isticali potrebu za stipendiranjem studenata slabijeg imovinskog statusa, uređenjem dječjih igrališta, organizacijom raznih humanitarnih akcija pa čak i izgradnjom solarne elektrane čiji bi prihod bio stalni priljev sredstava u zakladu – dodao je Belani, jedan od osnivača inicijative.

Građanska inicijativa Volim Križevce, pokrenuta od strane novog križevačkog gradonačelnika Marija Rajna krajem siječnja ove godine, najavljuje kako će se uskoro transformirati u zakladu koja će se baviti lokalnim problemima i potrebama.

Prva zaklada u Križevcima bavit će se financiranjem i doniranjem manjih projekata u gradu i okolici, od stipendiranja studenata, rada socijalne samoposluge, potpore društvenim poduzećima i njihovih projekata te sličnih socijalnih inicijativa i društvenih inovacija za dobrobit lokalne zajednice.

Mnoge je građane u početku zbunjivala povezanost građanske inicijative i predizborne kampanje Marija Rajna, ali skepsa i zbunjenost ubrzo je zamijenjena konkretnim akcijama koje su pridobile pozornost i povjerenje Križevčana i Križevčanki.

– S obzirom da je Rajn kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Križevaca kandidaturu najavio još u listopadu prošle godine, njegova povezanost s inicijativom bila je javno komunicirana od samog početka, što je na kraju krajeva ilustrirano logotipom inicijative na izlogu Rajnovog “ureda budućeg gradonačelnika”, kao i promotivnim štandom Volim Križevce vikendom na Nemčićevom trgu – rekao nam je Hrvoje Belani, medijski aktivist i jedan od osnivača inicijative.

Upravo su volonteri inicijative Volim Križevce donijeli ekspertizu i iskustvo koji su bili neophodni za uspjeh crowdfunding kampanje “Choco Bar by Hedona”, prve takve provedene u Križevcima, kojom  su prikupili 50-ak tisuća kuna za pomoć u opremanju Choco Bara Čokolaterije Hedona te su potrepštinama donirali socijalnu samoposlugu.

Nikako nismo željeli da se ovaj lokalni brand u nastajanju, s tako snažnom afirmativnom porukom, kontaminira dnevnopolitičkim prepucavanjima. Maksimalno smo se koncentrirali na izvođenje konkretnih projekata i akcija koje donose dobrobit za lokalnu zajednicu čime smo htjeli, između ostalog, oplemeniti medijski prostor u vrijeme izborne kampanje za lokalne izbore – izdvojio je Belani konkretne akcije.

Jezgru inicijative čini desetak osoba, a među njima su energetski stručnjak doc.dr.sc. Robert Pašičko, Damjan Tkalec koji je vodio crowdfunding kampanju, fotografkinja Irma Vargić s iskustvom u online marketingu, aktualni zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i gradski vijećnik Saša Ružić, ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar, profesor glazbene kulture Igor Kudeljnjak, prodajni menadžer Branimir Lovreković i drugi.

– U tijeku je priprema potrebne dokumentacije za osnivanje zaklade “Volim Križevce” te njen službeni početak rada možemo očekivati najkasnije najesen, već u rujnu.  Razgovarali smo s desecima građana jer smo htjeli čuti kako oni vide rad zaklade, koja područja oni smatraju prioritetnim i na koji način se žele uključiti u rad zaklade. Građani su redovito isticali potrebu za stipendiranjem studenata slabijeg imovinskog statusa, uređenjem dječjih igrališta, organizacijom raznih humanitarnih akcija pa čak i izgradnjom solarne elektrane čiji bi prihod bio stalni priljev sredstava u zakladu – napomenuo je Belani neke od prijedloga građana.

Kroz ankete koje su provodili aktivisti iz inicijative, građani su naveli da zaklada treba podržavati mlade Križevaca u obrazovanju i bavljenju sportom, ali i osobe treće životne dobi koje žive u neimaštini, kao i poticati održivi, zeleni razvoj i zaštitu okoliša, uz jasno i transparentno financijsko poslovanje zaklade kako bi se steklo dugoročno povjerenje što većeg broja donatora i pridobilo nove zakladničare.

– Posebno im se svidjela crowdfunding kampanja za Čokolateriju Hedona i smatraju da Križevcima treba više takvih društvenih poduzeća. Sve ove ideje ćemo nastojati oblikovati u realan plan rada zaklade, s ciljem brendiranja Križevaca kao grada koji pruža jednake mogućnosti za sve – opisao je Belani za kraj razgovora smjer u kojem zaklada planira djelovati.(ePodravina.hr)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Baš se veselim ovom angažmanu mladih, jer sam u zadnje vrijeme bila skeptična i stalno imala osjećaj: da im je svega dosta i da će nam SVI otići. Čak sam se zezala, bolje rečeno bojala da će u ovoj našoj Domovini: ostati samo mi Penzići i političari.
    Drago mi je da su “ostali” i da su upotrebili sve svoje potencijale i volju u osmišljavanju inovativnih projekata. Valjda će ova “prava energija”, pokrenuti i SVE nas, da se prestanemo dijeliti i oko svega “jalovo” politizirati?!
    Pozdravljam ovu novu inovativnu Hrvatsku!
    Svako dobro u radu!

Komentari su zatvoreni.