Nastavlja se provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe, Županija u proračunu osigurala 1,1 milijun kuna

Župan Darko Koren u prostorijama Županijske uprave u petak, 24. siječnja potpisao je sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2020. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Sporazumi su potpisani s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, a potpisivanju su prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, pročelnica za zdravstveno socijalne djelatnosti Željka-Koluder Vlahinja te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Za provedbu ovih programa i projekata u županijskom proračunu za 2020. godinu je predviđeno oko 1,1 milijun kuna od čega je 995 tisuća kuna namijenjeno za pružanje usluga pomoći u kući, a ostatak iznosa je predviđen za provedbe usluge  dnevnog boravaka. Od 2009. pa do kraja 2019. za provedbu programa pomoći u kući Županija je osigurala gotovo 9 milijuna kuna.

Kako je prilikom potpisivanja sporazuma župan Koren naglasio, Županija svojim programima već godinama pomaže izvaninstitucionalne modele pomoći starijim osobama u čemu je naša županija jedna od začetnika.

„Županija sufinancira pružanje usluga pomoći u kući u svim općinama i gradovima koji su bili zainteresirani za sporazum čime smo obuhvatili 20 općina i Grad Križevce. U sklopu ovog programa zaposlene su 24 osobe koje pružaju uslugu za 425 starijih osoba, a za realizaciju smo predvidjeli 1,1 milijun kuna što je najbolji pokazatelj našeg opredjeljenja za brigu prema starijoj populaciji. Ovaj smo tjedan potpisali i važne ugovore o specijalističko-konzilijarnoj zaštiti u Đurđevcu i Križevcima te subvencioniranju troškova smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe, čime uvelike utječemo na poboljšanje životnog standarda umirovljenika i svih onih koji su u potrebi. Hvala svima na partnerstvu  i višegodišnjoj suradnji, vjerujem da ćemo ovim hvalevrijednim projektima obilježiti duže razdoblje koje je pred nama“, istaknuo je župan. 

Gradonačelnik Rajn dodao je kako su Županija i Grad Križevci partneri na projektu već više od deset godina te kako je uvjeren da će se izvrsna suradnja nastaviti i u budućnosti.

„Ovaj hvalevrijedan projekt je od iznimnog značaja za stanovništvo križevačkog kraja koje u demografskom smislu ima četvrtinu populacije umirovljeničke dobi. Svakog dana dobivamo informacije s terena koliko je ljudima  bitna ova pomoć, a osmijesi na licima umirovljenika i onih koji su u potrebi daju smisao naše javne funkcije koja se očituje u ovakvim programima. Zahvaljujem Županiji na dobroj suradnji i vjerujem kako će se ona nastaviti i u budućnosti“, kazao je gradonačelnik Rajn.

Načelnik Perok zahvalio je Županiji na suradnji te istaknuo kako je program sufinanciranja rada gerontodomaćica uvelike pomogao stanovnicima koji su u potrebi.

„Županija je prepoznala značaj ovakvog oblika pomoći koji je na korist našim brojnim žiteljima, posebno starijim osobama i onima u potrebi. Program pomoći u kući starijim osobama provodi naša ustanova „Samarita“ preko koje smo realizirali i druge programe poput programa Zaželi te ukupno brinemo o stotinjak starijih i nemoćnih osoba u našoj općini. Hvala Županiji na pomoći, zajedno smo mnogo napravili za starije ljude i siguran sam kako će se ta pomoć još i povećati s obzirom da je potreba velika i populacija je sve starija“ rekao je načelnik Perok.

Ravnateljica Trbus također je zahvalila Županiji na partnerstvu te kazala kako su potrebe za programom sve veće.

„Važno je kazati kako projekt Zaželi nije bio prepreka u realizaciji ovog geronto-programa  preko kojeg brinemo za oko 70 korisnika, a tome treba pridodati i 200 korisnika koji su obuhvaćeni spomenutim projektom Zaželi. Činjenica je da su potrebe sve veće i drago mi je što nailazimo na razumijevanje Koprivničko-križevačke županije i jedinica lokalne samouprave koje sufinanciraju program. Mi ćemo posao kvalitetno odrađivati i dalje, imamo stručno i educirano osoblje koje pomaže svima koji su u potrebi“, dodala je ravnateljica Trbus.

Zahvalama se priključila i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec koja je istaknula kako Klub provodi različite programa pomoći u kući već 14 godina pri čemu je program gerontodomaćica prvi koji je krenuo u realizaciju.

Na njega smo i najponosniji jer imamo kvalitetnu podršku Županije i općina koje su uključeni u program. Projekt je financijski stabilan i naši su korisnici svake godine sigurni da će primiti neophodnu pomoć. Čak 16 korisnika prima pomoć od 2006. godine, to nam daje potvrdu koliko je program važan te koliko omogućava da ljudi ostanu u svojim kućama i imaju što kvalitetniji život. Naše gerontodomaćice su im i više od pomoći u kući, prve su koje reagiraju na sve situacije u kojima se nalaze i praktično su dio njihovih obitelji. Od srca hvala na podršci, nadam se da ćemo i dalje kvalitetno provoditi ovaj program“, rekla je predsjednica Čadavec.

Prisutnima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi, izrazivši zahvalnost Županiji što je još jednom iskazala osjećaj za potrebu pomoći starijim osobama.

„Županija svojim brojnim programima uvelike doprinosi poboljšanju života starijih osoba i borbi protiv siromaštva. Ovaj smo tjedan potpisali ugovore za nekoliko programa  koje pokazuju kolika je velika briga za osobe u potrebi i siguran sam kako će oni to znati cijeniti. Mogu s ponosom reći kako je ova Županijska uprava jedna od najagilnijih u Hrvatskoj po pitanju realizacije socijalnih politika koje za cilj imaju poboljšanje životnog standarda svih žitelja“, zaključio je predsjednik Pintar.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.