Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1268

Marko Rakar na predavanju o digitalnim tragovima koje ostavljamo iza sebe, u Bjelovaru 14. prosinca 2019. (foto R. Matić)
Marko Rakar na predavanju o digitalnim tragovima koje ostavljamo iza sebe, u Bjelovaru 14. prosinca 2019. (foto R. Matić)

Preslušavamo drugih dvadesetak minuta predavanja pod naslovom Digitalni tragovi koje ostavljamo iza sebe koje je Marko Rakar održao na B:IT.conu (Bjelovarskoj IT&tech konferenciji) 14. prosinca prošle godine u prostoru Veleučilišta u Bjelovaru. Riječ je o senzorima kojima smo okruženi, o uređajima koji možda i nisu dizajnirani da budu senzori ali se mogu tako koristiti te o analizi podataka koje dobivamo takvim senzorima i ponekad neočekivanim rezultatima tih analiza. Postavlja se pitanje (i odgovara) koliko možemo sačuvati svoju privatnost i koliko nas je teško (ili lako) pronaći i identificirati.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Vlakić i Ana Putuju u Sveti Petar Orehovec Josipa Petrlića Pjera (likovni predlošci i naslovnica Tijana Mamić a ilustracije djeca OŠ Sveti Petar Orehovec), knjiga za mlade je Gregov dnevnik: Stara škola Jeffa Kinneya, na odjelu beletristike Zabor ili psalmi Kamela Daouda, a na stručno-znanstvenom odjelu Zoran Homen: Pola stoljeća slikarstva (tekstovi Zdenko Balog…et.al.; fotografije Petar Feletar, Zoran Homen i albumi obitelji Homen).

U Vijestima Krugova saznajemo da je otvorena izložba 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar i izložba slika Lucije Marin kojom autorica propituje negativne aspekte običaja ukrašavanja božićnih drvaca. Kod Jeruzalema je otkrivena 2000 godina stara posuda za mjerenje tekućine, a Rijeku je posjetilo četrdesetak novinara svjetskih medija. Saznajemo kakav značaj ima otapanje Arktika, te da je izumrla kineska veslokljunka.

Na današnji datum rođeni su Marko Antonije, Fran Kurelac, Antun Nemčić, Richard Felton Outcault, Hugh Lofting, John Rodrigo dos Passos, Bonaventura Duda, Faye Dunaway, i Steven Soderbergh. Izveden je prvi uspješni carski rez, Henry Ford je predstavio svijetu prvu pokretnu traku na kojoj se sklapao model T, poletio je prototip aviona MiG-17 i otvoren je Tehnički muzej u Zagrebu. Umrli su George Berkeley, Janko Drašković, Philipp Reis, Philippe Suchard, Ema Pukšec (Ilma de Murska), Lewis Carroll, Ernst Abbe, Ivan Bjelovučić, Humphrey Bogart, Stjepan Ivšić, Kurt Gödel, Anhel Gonsales, Dušan Džamonja i Ante Babaja.

ZORAN HOMEN POLA STOLJEĆA SLIKARSTVA tekstovi Zdenko Balog

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo “hrvatsku” zvijezdu, te neke događaje s područja astronautike i izložbu o malološinjskoj zvjezdarnici u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

U Zanimljivostima govorimo o nekim svjetski poznatim građevinama, a za kraj spominjemo savjet kako postupati s idejom i s kim je dobro surađivati.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ive Tijardovića, Giacoma Puccinija, Elvisa Presleya, Little Richarda, grupa Nirvana i Foo Fighters, te sviranje Alberta Schweitzera

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1268 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 14. siječnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.