Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1267

Marko Rakar na predavanju o digitalnim tragovima koje ostavljamo iza sebe, u Bjelovaru 14. prosinca 2019. (foto R.Matić)
Marko Rakar na predavanju o digitalnim tragovima koje ostavljamo iza sebe, u Bjelovaru 14. prosinca 2019. (foto R.Matić)

B:IT.con je Bjelovarska IT&tech konferencija i (sada već) prošle godine održala se po treći put, dana 14. prosinca, u prostorijama Veleučilišta u Bjelovaru. Cilj konferencije je okupljanje IT&tech zajednice, razmjena znanja i iskustava te poticanje suradnje na različitim područjima djelovanja unutar IT&tech sektora. Na konferenciji je održano deset predavanja i tribina, a za ovu emisiju izdvojili smo preslušavanje prve trećine predavanja Marka Rakara pod naslovom Digitalni tragovi koje ostavljamo iza sebe. Predavač se bavi istraživačkom analitikom, računalnom forenzikom i računalnom sigurnošću. Na ovom predavanju bilo je riječi o senzorima kojima smo okruženi, o uređajima koji možda i nisu dizajnirani da budu senzori ali se mogu tako koristiti te o analizi podataka koje dobivamo takvim senzorima i ponekad neočekivanim rezultatima koje možemo izračunati, kao i o tome koliko smo doista anonimni i koliko nas je teško (ili lako) pronaći i identificirati.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Sedam mačaka Daniila Harmsa, knjiga za mlade je Mitologija: Enciklopedija starogrčkih bogova, čudovišta i smrtnika Stevea Kershawa, na odjelu beletristike Polje Roberta Seethalera, a na stručno-znanstvenom odjelu Kada je naš svijet postao kršćanski Paula Veynea.

U Vijestima Krugova saznajemo da je netko poderao vrijedno Picassovo platno u londonskome Tate Modernu, da se priprema izložba posvećena Zagreb filmu u Muzeju suvremene umjetnosti, kako su legende o prošlosti Šibenika oživljene u cisternama Tvrđave sv. Mihovila, pitamo je li pronađena velika biblijska vrijednost, ali znamo da je otkrivena velika palača Maja.

Na današnji datum rođeni su Pavao Ritter Vitezović. Franjo Glaser, Nicolas Cage, Aleksandra Mindoljević Drakulić, Étienne de Montgolfier, Sandford Fleming, Adolph Zukor, Johann Philipp Reis, Paul Keres, John E. Walker, Sadako Sasaki i Kenny Loggins. Patentiran je stroj za pisanje, balonom je prijeđen kanal La Manche, uspostavljen signal za pomoć, uspostavljen je prvi transatlantski telefonski poziv, obznanjeno je da su Sjedinjene Države proizvele prvu vodikovu bombu, zatvoren kosi toranj u Pisi za turiste zbog restauracije, pao je dubok snijeg u Sahari, prva skupina oslobođenih robova vratila se iz SAD u Afriku i utemeljila Liberiju, pojavila su se čak tri popularna stripa… Umrli su Vladimir Prelog, André Maginot, Ismet Mujezinović, Alfred Kastler, Jožef Stefan, Nikola Tesla, Hirohito i Richard Hamming.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo otkriće da naša galaksija možda ima dvije supermasivne crne rupe, da je zvijezda Betelgez potamnila, da se Hayabusa 2 vraća kući, da odnedavno postoji “hrvatska” zvijezda, da je Korado Korlević dobio vrijedno svjetsko priznanje i nagradu za svoj rad na otkrivanju malih tijela Sunčevoga sustava, te da Križevačka astronomska udruga Perzeidi na datum ove emisije navršava 9 godina postojanja.

U Zanimljivostima govorimo o kalendaru i prijestupnim godinama, a za kraj spominjemo neke misli o novoj godini.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Francisa Poulenca, Kennyja Logginsa, Jamesa Carra, J.R. Augusta, dueta Zager and Evans te grupa Dire Straits i Queen.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1267 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 7. siječnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.