Policija u ponoć zatekla 13-godišnjaka na cesti

JutarnjiList.gifPolicajci upozoravaju na sve veći broj sve mlađih maloljetnika koji tijekom vikenda pronalazi u gradu.

KRIŽEVCI – Tek nakon što su mu policajci objasnili da će po njega morati doći socijalna radnica i preko noći ga smjestiti u neku od udomiteljskih obitelji, 13-godišnjak, kojeg je policija u subotu u gradu zatekla oko ponoći, odjednom se sjetio bratova mobitela. Kao što smo se i sami uvjerili, jer smo slučajno prisustvovali
navedenom zatjecanju maloljetnika, učenik sedmog razreda osnovne škole
tvrdio je i da mu je majka dopustila izlazak.


No, kako nam je poslije objasnio Igor Hadrović, djelatnik križevačke PP zadužen za maloljetnike, slučaj 13-godišnjaka nije usamljen i u posljednjih pet godina, otkako Obiteljski zakon propisuje da maloljetnici ispod 16 godina ne smiju na javnim mjestima boraviti iza 23 sata bez pratnje punoljetne osobe, policija prilikom ophodnji u noćnim izlascima zatječe čak i djecu od 12 godina. Policijska izvješća bilježe da je u pet godina iza 23 sata na području županije zatečeno 537 maloljetnika, od čega njih 107 na križevačkom području.

Prema Hadrovićevim riječima, često takve maloljetnike zatječu u alkoholiziranom stanju, a ima slučajeva i da ih zateknu u razbijanju prozora i sličnim oštećivanjima imovine, pa u nekim slučajevima i u teškim krađama. Međutim, unatoč proceduri koja policiju obvezuje da o noćnom izlasku djeteta izvijesti i Centar za socijalni rad, koji utvrđuje ima li potrebe uvođenja nadzora u obitelj, česti su slučajevi ponavljanja. Takav je, primjerice, slučaj učenika prvog razreda gimnazije (14 i pol godina) koji je ovu subotu zatečen kasno vani drugi put ove godine. U slučaju ponavljanja procedura policiju obvezuje da utvrdi zanemaruje li obitelj to dijete, odnosno ima li elemenata za pokretanje postupka kaznenog djela za zapuštanje djeteta. Kako doznajemo, neki od njih dolaze iz obitelji koja zanemaruju djecu, no dio njih je iz obitelji koje smatraju da su samo oni mjerodavni za izlaske svoje djece.

– Dok nam neki od roditelja zahvale što smo im dijete dopratili kući i obećaju da će ubuduće voditi računa da dijete ne bude vani tako dugo, neki roditelji se izviču na nas i kažu da je njihovo dijete njihov problem – kaže Hadrović.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.