Čak 250 učenika i učitelja uvježbava Orašara

Osnova škola Ljudevita Modeca svake godine priprema velike projekte u koje sudjeluje skoro cijela škola. Najveću pažnju privukla je glazbeno-plesna predstava Čaroban svijet crtića, koja je izvedena prije pet godina i u njoj je sudjelovalo 350 učenika. U međuvremenu su radili francusko-hrvatske i talijansko-hrvatske kulturne večeri, a proučavali su i japansku kulturu. Ove godine zagrizli su tvrd orah i bacili se na Orašara.

– Projekt Orašar već dugo želim raditi, no ove godine su se baš poklopile sve kockice. S obzirom na to da je ove godine naša kolegica učiteljica Lucija Martinčić dobila iz Nizozemske veliku donaciju kazališnih kostima i rekvizita, te cijelu kolekciju poklonila školi, otvorila se izvanredna šansa za ostvarenje divnog sna zvanog Orašar- otkrila nam je profesorica glazbene kulture Sandra Poštić, koja je osmislila program i koordinira njegovu realizaciju.

Predstava je zamišljena kao glazbeno-plesna božićna bajka koja prati priču klasičnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog. Iako je bilo planirano da se i križevački Orašar prikaže uoči božićnih blagdana, zbog štrajka prosvjetara premijera je pomaknuta na siječanj.

– Projekt sam osmišljavala i pripremala cijelo ljeto, a od početka prvog polugodišta uvježbavam s učenicima prvi čin i dio drugog čina. Pojedine plesove iz drugog čina uvježbavaju učiteljice razredne nastave matične i područnih škola – objasnila je učiteljica Poštić.

Sudjelovat će oko 250 učenika i učitelja, sve glavne role već su odavno podijeljene. Dio kostima škola je dobila, a za ostatak će se pobrinuti roditelji. Predstava zahtijeva i vrlo kompliciranu scenografiju, tehničku pripremu i rekvizite. Za svaki detalj scenografije točno se zna tko će ga izraditi pa je profesorica likovnog Senka Pleše zadužena za božićnu jelku i sve kulise, dok su profesorice Vedrana Rađa, Irena Horvat i Ivana Dokuš Komarica dobile zadatak napraviti Drosselmayerov dućan i sat, a učiteljce Sanja Vujić i Anica Žulj trebaju napraviti kamin.

– Djeca uživaju u probama, jedva ih čekaju i nestrpljivo se vesele izvedbi. U predstavi glume, plešu, koriste se mimikom, pantomimom i uživljavaju se u stvarne i neobične likove iz priče. Oduševljeni su kostimima i jedva čekaju nastup u njima. Fantastični su, kao prava profesionalna baletna škola!- pohvalila ih je glavna i odgovorna profesorica Poštić.

Pohvalila je i ravnatelja koji je pomogao nabaviti sve rekvizite koji su nedostajali, ali i roditelja koji su financijski sudjelovali u jednom dijelu izrade kostima.

– U jednoj sceni nam treba magla i u tome nam je pomogao jedan gospodin iz Koprivnice. Nije nam htio naplatiti najam topa koji ispušta dim jer je rekao da ga veseli da neka škola i njezini učenici rade takve projekte- otkrila je.

Orašar će se u Križevcima izvoditi dva dana, 23. i 24. siječnja, u velikoj dvorani Hrvatskog doma. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.