Projekt NOW: Učenici OŠ Vladimir Nazor izradili wireless uređaj za mjerenje razine hipoklorita

Učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci u sklopu izvannastavne aktivnosti Robotike uspješno su realizirali projekt „Wireless uređaj za mjerenje razine hipoklorita“ za potrebe firme Vodne usluge d.o.o. Križevci. Osim mjerenja razine hipoklorita, uređaj mjeri temperaturu unutar pogona vodocrpilišta i ima senzor za dojavu u slučaju požara.

Svu opremu i potrebnu edukaciju za izradu mjerača hipoklorita učenici su dobili u sklopu projekta Generacija NOW pokrenutog od strane Instituta za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. (https://croatianmakers.hr/hr/project/novi-internet-of-things-natjecaj-generacija-now/)

Cijeli projekt učenici su s mentorom Tomicom Turkovićem radili u pojedinačnim fazama koje su trajale dvadesetak dana. Prvi dio projekta bio je edukacija o senzorima koje su učenici pojedinačno programirali i testirali te nakon toga sklopili u cijeli uređaj.

Drugi dio projekta bilo je dizajniranje i ispis kućišta 3D printerom dobivenog u školi u sklopu projekta Škole za život.

Treći dio projekta sastojao se od spajanja senzora s arduino kontorlerom MK1000 i spajanje uređaja na wireless mrežu u svrhu dobivanja mjerenja očitanih sa senzora.

Tijekom projekta mentor i učenici susreli su se s dosta prepreka, od nemogućnosti očitavanja nekih senzora, savijanja kućišta na 3D printera do povezivanja očitanja preko mobilnog telefona. Na kraju su uz puno truda i muke projekt su priveli kraju.

Projekt je završen ugradnjom mjerača na vodocrpilišnoj stanici te uspješnim probnim testiranjem.
Učenici su sudjelovali u svim fazama projekta: od osmišljavanja ideja, samostalne edukacije o radu arduino kontrolera i spajanja s mobitelom pa do izrade 3D modela na računalu. “Opasne“ faze projekta poput lijepljena senzora, bušenja rupa, spajanje uređaja na vodocrpilištu te podjelu radnih zadataka i poštivanje rokova pojedinih faza projekta preuzeo je mentor grupe. Provedbom ovog projekta osnovnoškolski učenici pokazali su da, kad se male ruke slože (uz dvije velike) – sve se može.

Vezano

Komentari su zatvoreni.