U Županijskoj upravi održani sastanci s ravnateljima gimnazija i voditeljima županijskih stručnih vijeća na temu početka rada Centra izvrsnosti

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u prostorijama Županijske uprave održao je sastanke s ravnateljima gimnazija te voditeljima županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih škola iz područja matematike, kemije i fizike na temu početka rada Centra izvrsnosti u školskoj godini 2019./2020. koji bi pohađali zainteresirani nadareni učenici svih osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije bez obzira na osnivača.

U koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“  već djeluje Centar izvrsnosti iz područja matematike koji je s radom započeo 2013. godine , a prošle su godine djelovale i dvije manje grupe, po jedna iz kemije i fizike. S obzirom na  odlične rezultate koje je Centar polučio od svojeg osnivanja, Koprivničko-križevačka županija inicirala je ideju povećanja aktivnosti te proširenje rada Centra na gradove Križevci i Đurđevac čime bi se učinio dostupnijim učenicima.

Zamjenik Ljubić je tijekom sastanaka naglasio kako je glavni cilj projekta animirati učenike te pružiti im mogućnost kako bi svojim talentom, trudom i zalaganjem iskoračili u okvire izvrsnosti.

„U našim je školama  vrlo mnogo učenika kojima treba samo mali poticaj kako bi u svojem radu bili izvrsni te u potpunosti  iskoristili potencijale s kojima raspolažu. Upravo zbog toga treba im omogućiti dodatnu podršku u svladavanju novih znanja, a s obzirom da škole raspolažu s kvalitetnim i stručnim  kadrom ovo je izvrsna prilika učiniti veliki pomak kroz priču Centra izvrsnosti . Namjera je uz postojeći koprivnički Centar, proširiti rad i na Križevce i Đurđevac kako bi djeca bila što bliže dodatnom izvoru znanja.  Svjesni smo svoje odgovornosti koju imamo kao Županija te na ovo promatramo kao ulaganje u budućnost“, napomenuo je zamjenik Ljubić.

Prvi korak u realizaciji ideje je bio upoznati sve zainteresirane učenike osnovnih (5. – 8. razred) i srednjih škola s radom Centra  kroz anketu kojom se ispitala njihova zainteresiranost za sudjelovanje, te odredila ciljana područja.  O rezultatima ankete sudionike sastanaka je informirala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek istaknuvši kako je najveći interes kod učenika iskazan za područja matematike, kemije i fizike.

„Odaziv na ispunjavanje ankete je bio uistinu velik, a iz perspektive Županijske uprave vrlo nam je drago da su se u proces uključile i škole kojima Županija nije osnivač što pokazuje zajedničko razmišljanje i nastojanje da se Centru izvrsnosti  pruži najveći mogući značaj. Anketu je ispunilo  preko dvije tisuće učenika koji su se najviše orijentirali prema područjima matematike, kemije i fizike. Velika većina ispitanih nije znala za postojanje Centra u Koprivnici pa smo na ovaj način pomogli i u vidljivosti . Sljedeći korak u projektu nakon koordinacije s ključnim dionicima su prijave učenika, a prema informacijama s kojima raspolažemo respektabilan broj učenika je izrazio želju za sudjelovanje u dodatnoj nastavi iz navedenih područja“, pojasnila je pročelnica Mušlek.

Ravnatelji i voditelji županijskih stručnih vijeća su izrazili zadovoljstvo te napomenuli kako se radi o hvalevrijednoj inicijativi usmjerenoj na razvoj i budućnost  kazavši kako će ona doprinijeti još većim rezultatima učenika na natjecanjima najvišeg ranga s kojih su se i do sada vraćali sa odličnim uspjehom.

Nositelji cijelog projekta, uz Koprivničko-križevačku županiju koja će ga financirati, će biti sve tri županijske gimnazije koje će osigurati prostor , dok će nastavnički kadar uz gimnazije osigurati i osnovne i srednje škole koje će se uključiti u projekt.

Vezano

Komentari su zatvoreni.