Kontroverze Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima

Kad je prošloga tjedna ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvarao 22. Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima, pohvalio je manifestaciju koju organizira Koprivničko-križevačka županija zbog toga što u fokus stavlja strukovno obrazovanje. Župan, koji je i predsjednik organizacijskog odbora sajma, u svom je govoru na otvorenju rekao da osim prezentacije obrtničkih zanimanja nisu zapostavili ni edukacijsku komponentu sajma. Ministru je, pak, zahvalio što je uopće došao na sajam.

– Ministra već dugo nismo imali na otvorenju pa vam hvala ministre na dolasku – poručio je Koren Darku Horvatu.

Istovremeno je i ministra i sve druge visoke uzvanike, koji su govorili na otvorenju te hvalili organizatora jer je u program sajma uvrstio stručnu raspravu o strukovnom obrazovanju, propustio obavijestiti da je stručnu raspravu- otkazao.

Naime, u programu sajma najavljena je panel rasprava pod nazivom Strukovno obrazovanje-prilike i izazovi, koja se trebala održati u sportskoj dvorani u kojoj se sajam i održava. Upravo tu raspravu župan je u programskom vodiču sajma istaknuo kao važniji događaj.

– Program ovogodišnjeg sajma će biti obilježen organizacijom okruglih stolova, prezentacijama i stručnim skupovima na kojima će se raspravljati o strukovnom obrazovanju i izazovima s kojima se danas suočava- naglasio je Koren.

I direktor sajma Božo Barać u promotivnom tekstu objavljenom na jednom lokalnom portalu naveo je kako je organiziranje stručnih skupova u okviru Obrtničkog i gospodarskog sajma, okosnica te manifestacije.

Zašto je onda okosnica sajma, najavljena panel rasprava o strukovnom obrazovanju, otkazana? Županija, koja je navedena kao organizator sajma, nakon četiri dana poslala je odgovor u kojem se od organizacije ogradila.

– Organizator obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko – križevačke županije je Obrtnička komora Koprivničko – križevačke županije. Sva pitanja vezana uz 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije molimo i ubuduće da upućujete direktoru sajma Boži Baraću koji raspolaže i ovlašten je za davanje svih informacija vezano uz organizaciju samog Sajma – napisala je pročelnica Ureda župana Melita Ivančić.

Svu krivnju oko otkazivanja najavljene panel rasprave na sebe je preuzeo tajnik Obrtničke komore Božo Barać.

– Panel raspravu koja se trebala održati na 22. Obrtničkom i gospodarskom sajmu pod nazivom ,,Strukovno obrazovanje – prilike i izazovi” otkazao sam kao direktor sajma zbog toga što nismo mogli dobiti kompetentne paneliste iz resornih ministarstava. Ocijenio sam da panel s lokalnim sudionicima nema smisla, posebno i zbog toga što smo istu temu imali i na završnoj konferenciji projekta Želim biti majstor- navodi u svom odgovoru Barać.

Ovo objašnjenje ne drži vodu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja bilo je spremno sudjelovati u raspravi, no ona je, dan prije nego li se trebala održati, otkazana.

– Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo zaprimio je poziv na panel raspravu pod nazivom „Strukovno obrazovanje – prilike i izazovi“, koja je bila zakazana 10. studenog 2019. s početkom u 10,30 sati u Sportskoj dvorani Ljudevita Modeca u Križevcima- odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iako se Ured župana sada ograđuje od organizacije panela i čitavog sajma, rasprava je otkazana upravo iz tog ureda.

– Ministarstvo je 07. 11. mailom iz Ureda župana obaviješteno kako se zbog tehničkih razloga panel otkazuje- odgovorilo je Ministarstvo i to u roku od sat vremena od slanja upita.

I dok je Ured župana dan prije početka sajma obavijestio Ministarstvo da se panel rasprava otkazuje, medije i zainteresiranu javnost je o tome zaboravio informirati. Ne samo da nije javio da se rasprava otkazuje, već škole, provjerili smo, nisu ni obaviještene da se ona uopće trebala održati. Tko je onda trebao raspravljati s pomoćnikom ministrice o prilikama i izazovima u strukovnom obrazovanju? Niti na to pitanje Ured župana nije odgovorio.

– Moja procjena je bila da nema smisla da u tri dana isti ljudi raspravljaju o istoj problematici. O otkazivanju panela nisam imao potrebu izvijestiti javnost zbog toga što nismo ni slali pozive za ovaj dio programa- opravdao se u pisanom odgovoru Barać.

Na zatvaranju sajma župan Koren je, izvlačeći dobitnika glavne nagrade iz gotovo prazne kutije s ulaznicama, izjavio kako smo svjedočili jednom od najboljih sajmova u proteklih nekoliko godina.

– Još jednom smo pokazali kako manifestacije ovog tipa imaju veliku vrijednost. Brojni izlagači promovirali su svoje proizvode i usluge, a pozitivna atmosfera koja je vladala na izlagačkim prostorima potvrdila je kako je osobni kontakt između izlagača i kupaca od neizmjerne važnosti- poručio je.

No Križevčane županova tvrdnja nije impresionirala. Posjetitelja je malo, izlagačke prostore uglavnom su popunjavale udruge, škole, jedinice lokalne samouprave i kućne radinosti, tek nekoliko obrtnika i gospodarstvenika.

Zanimljiv je i popis izlagača koji je, kako kaže Koren, dulji nego prošle godine i na njemu ih se nalazi točno 238. Na tom popisu je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Platužić navedeno triput, Instruktažni centar dvaput kao i Strukovna škola Đurđevac, obrti Škatuljica, Pinkicakreative, a ima ih još.

Kome koristi napuhavanje broja izlagača, najavljivanje događaja koji se ne održavaju i uvjeravanje javnosti u to da ovakva manifestacija ima veliku važnost, a istovremeno nije provedena ni objavljena nikakva analiza niti su doneseni ikakvi relevantni zaključci o tome kakve je sajam stvarne učinke donio obrtnicima i gospodarstvu u našoj županiji. Prema izvještajima o realizaciji Obrtničkog i gospodarskog sajma prijašnjih godina, prosječni troškovi po sajmu iznose pola milijuna kuna. Sve glasnije se čuju komentari kako sajam u ovakvom obliku više nema smisla organizirati, već ga treba bolje osmisliti, prilagoditi novim zahtjevima tržišta i potrebama ciljane publike. No postavlja se pitanje je li Županija kadra organizirati ijednu manifestaciju koja nije nalik seoskom vašaru. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.