Ilegalni azil za životinje u centru grada

U zapuštenoj kući u Markovićevoj ulici nalazi se više od 40 mačaka, širi se smrad i neizdrživo je, upozorili su nas ovih dana pismom zabrinuti stanovnici ulice.

– U toj kući nitko ne živi više od 25 godina, a sada je netko dovukao mačke. Mi to znamo, sve kante za smeće u ulici svakog dana su pune kutija mačje hrane i njihovog otpada – upozorili su i naveli da se otpad ne zbrinjava kako je propisano, a zbog toga su zabrinuti i za svoje zdravlje.

– U susjedstvu se osjeća smrad. Svi mi imamo svoje vrtove, a u neposrednoj okolici nekoliko susjeda ima i obiteljsko gospodarstvo, uzgajaju voće i povrće i svi su zabrinuti zbog tog otpada- pišu građani.

Na zapuštenoj kući promijenjeni su podrumski prozori, a iza visoke ograde vidi se dvorište u kojem se nešto gradi. Nema oznake s imenom tvrtke ili investitora koji gradi, a susjede najviše zanima o kakvom se objektu radi. Njihovu suglasnost nitko nije tražio.

– Svaki dan se radi. Dolazi vozilo s radnicima, sve to izgleda kao da se radi na crno. Čuli smo da se gradi azil za stotinjak pasa i drugih životinja – zabrinuti su susjedi.

Pišu da investitor, čije ime su i naveli u pismu, nije vlasnik zemljišta. Prema zemljišnim knjigama, vlasnice katastarske čestice s kućom i dvorom su dvije gospođe koje ne žive u Križevcima. Nismo uspjeli doznati znaju li uopće što se gradi na njihovoj zemlji. No o slučaju su obaviještene i lokalne vlasti.

– Grad Križevci je, uz Veterinarsku i Građevinsku inspekciju, dobio prijavu građana te će se izvršiti zajednički očevid i nakon toga, prema potrebi, provesti postupak – odgovorili su nam iz ureda gradonačelnika Marija Rajna.

Prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi, sklonište ne može početi s radom bez rješenja o udovoljavanju uvjetima, a gradnju skloništa ne može započeti bez dozvole. Iz pravilnika je uklonjena stavka prema kojoj je sklonište moralo biti udaljeno najmanje 500 metara od naseljenog mjesta, ali mora biti ograđeno zbog kontrole kretanja ljudi, životinja i vozila. Da bi uopće moglo biti osnovano, mora biti u prostornom planu jedinice lokalne samouprave ili imati njegovu suglasnost, a to za sada nema. (GPP)

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.