Svečano proslavljeno 10 godina postojanja Katedralnog pjevačkog zbora Križevci

Udruženim snagama, dva prijateljska zbora Katedralni pjevački zbor Križevci i HPD “Kalnik” Križevci, proslavili su jučer u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice jubilarnih 10 godina postojanja Katedralnog pjevačkog zbora Križevci. Križevčanke i Križevčani, draga publika koja prati križevačku zborsku pjesmu, mogla je uživati u pjesmama i jednog i drugog zbora te tako napuniti baterije za novi tjedan.

Prvi dio koncerta obilježio je nastup zvijezda večeri, Katedralnog zbora, koji su lijepom i ujednačenom melodijom izveli skladbe  “Otče naš” Nikolaja Kedrova, “Kol’ slaven naš Gospod” Dimitrija Bortnjanskog, “Hvali duše moja” Krste Odaka, “Iže heruvimi” Mirka Kolarića te “Hvalite Gospoda s nebes” Josifa Bokšaja. Uistinu lijepu i produhovljenu izvedbu zbora, uveličala je svojim nastupom i sopranistica Lana Čakija, koja je zajedno sa zborom sudjelovala u zadnjoj pjesmi “Hvalite Gospoda s nebes”.

U drugom dijelu nastupa, kao gost večeri Katedralnom zboru pridružio se je prijateljski zbor HPD “Kalnik” Križevci. Prijateljstvo, koje sada traje već nekoliko godina, oba zbora su okrunili izvedbama skladbi poznatih skladatelja – Hans Leo Hassler “Cantate Domino”, Adalbert Marković “Veličit”, Ola Gejlo “The Ground” i Stevan Mokranjac “Budi imja Gospodne”. Nakon “Budi imja Gospodine” zborovi su izveli i “Mnogaja ljeta” na uvodnu molitvu Ordinarija mons. Milana Stipića, apostolskog upravitelja Križevačke eparhije.

No, prije nego što su izvedene “Budi imja Gospodine” i “Mnogaja ljeta”, maestro Ozren Bogdanović, koji je i dirigent oba zbora i Predsjednik Katedralnog pjevačkog zbora Križevci, uz riječi dobrodošlice križevačkoj publici, uručio je zajedno s mons. Milanom Kekićem i đakonom te kancelarom Križevačke eparhije Livijom Marijanom, zahvalnice onim pjevačima i pjevačicama koji su u zboru od samih početaka. Za svoj 10-godišnji trud zahvalnice su dobili katedralni župnik protojerej stavrofor Mihajlo Simunović, ujedno i jedan od začetnika zbora zajedno s Ozrenom Bogdanovićem i bivšim biskupom Križevačke eparhije Nikolom Kekićem, Helena Simunović, Gordana Benković, Silvana Pleše, član upravnog odbora zbora Siniša Pleše, blagajnica zbora Ozana Tandara, prvi predsjednik zbora Damir Bolfek, Anastazija Simunović Stupjak te Ottone Novosel koji je ujedno bio i voditelj programa svečanog koncerta. Za dosadašnju uspješnu suradnju zahvalnicu je dobio i HPD “Kalnik” Križevci, a ista je uručena predsjedniku zbora Davoru Konficu.

Uz navedene mons. Milana Kekića i kancelara eparije Livija Marijana, svečanom događaju u katedrali Presvete Trojice prisustvovali su i pročelnik Sandro Novosel te Branka Špoljar, ravnateljica glazbene škole Alberta Štrige , ujedno i bivša dirigentica HPD-a “Kalnik” Križevci.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.