Koprivničko – križevačka županija sedmu godinu zaredom prva po broju davanja krvi

Župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem danas je u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije.

Svečanim prijemom obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi koji se svake godine obilježava 25. listopada kada je 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa

Uvodnim riječima „Imati cilj vrijedan truda, cilj koji se polako, ali sigurno ostvaruje, to je jedna od tajni života za koju vrijedi živjeti“ započela je svoj govor predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković, koja je zahvalila darivateljima na „plemenitosti i bezuvjetnom davanju dijela sebe za drugoga“.

„Zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi u potpunosti su zadovoljene potrebe zdravstva u cijeloj RH za krvlju i krvnim pripravcima“ naglasila je predsjednica Jaković i  poslala poruku mladima: „Moramo se pobrinuti da tako bude i za naraštaje koji dolaze. Trebamo se svi zajedno potruditi i osvijestiti kod mladih dobrotu, humanost, plemenitost koja se krije u njihovim srcima kako bi djelovali prema njoj. S ponosom ističem da smo u prošloj godini imali 255 mladih koji su prvi puta pružili ruku spasa. Ohrabrimo ih kako bi ustrajali na ovakvom životnom putovanju“ poručila je Jaković te zahvalila Županiji i županu na razumijevanju i potpori rada Društva.  

Okupljenima se obratila i ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev koja je prezentirala rezultate koja su društva postigla u darivanju krvi u 2018. i 2019. godini, a posebno istaknula: „Zahvaljujući višestrukim darivateljima te gradskim društvima Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac, kao i Hrvatskom zavodu za transfuziju s kojim u suradnji organiziramo akcije, danas možemo biti itekako ponosni na rezultate koji postižemo, od 2012. godine smo na prvom mjestu prema broju davanja na sto stanovnika. Prošle godine prikupljeno je 8.080 doza krvi u našoj županiji, naš prosjek davanja je 6,99 davanja na sto stanovnika“.

Ravnateljica Sočev kazala je kako je u prvih deset mjeseci prikupljeno 6.443 doza krvi što znači da će se ponovno ostvariti prošlogodišnje brojke, a Klub 100 trenutno okuplja 119 darivateljica i darivatelja s više od 75 davanja (ž) i 100 davanja (m).

Ponos i zadovoljstvo rezultatima dobrovoljnog darivanja krvi na području Županije izrazio je i župan te zahvalio dobrovoljnim darivateljima, ali i svima koji vode ovaj organiziran sustav.

Darivanje krvi nije sportska disciplina, gdje se treba natjecati, već je to samo po sebi najvažnija kategorija, zato je lijepo svake godine čuti, a sada po sedmi puta zaredom, da samo prva županija po broju darivanja na 100 stanovnika. Izuzetno sam sretan i ponosan što sam na čelu Županije koja ostvaruje takve rezultate, zahvala svima vama dobrovoljnim darivateljima krvi koji to ostvarujete, svima onima koji tim sustavom rukovode i upravljaju, a mi ćemo Vam danas na simboličan način zahvaliti na tome“ kazao je župan te predsjednicu Jaković i ravnateljice gradskih društava darivao cvijećem.

Nakon uvodnih govora predsjednica Jaković je darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina.

Ove su godine priznanja dobili: Babec Ljubica, Bermanec Ivica, Belec Božidar, Crnjaković Željko, Flis Božidar, Grabarić Josip, Jembrek Damir, Lacković Ivan, Ledinski Ivan, Ledinski Anka, Međimorec Zlatko, Morić Damir, Restek Miroslav, Šarec Vlado i Špoljar Đuro.

U ime darivatelja obratio se Božidar Flis koji se iz osobnog iskustva uvjerio kako darovana krv može nekome spasiti život, a u njegovom slučaju vlastiti te je „dovoljna spoznaja da moja krv može nekome spasiti život dovoljan motiv za davanje krvi“ – zaključio je Flis.

Uz brojne darivatelje krvi, svečanosti su još prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Branko Hrg, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, u ime Grada Križevaca pročelnik Sandro Novosel, predsjednici gradskih društava Vjekoslav Štimac i Branka Stipović te potpredsjednica Đurđica Trakoštanec, ravnateljice gradskih društava Đurđica Trbus i Marina Perica, ravnatelji i drugi predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova, članovi Odbora DCK KKŽ, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

Za glazbeni uvod u svečanost bio je zaslužan Mješoviti pjevački zbor umirovljenika pod vodstvom Ane Pleskalt koji već tradicionalno daje svečani obol izvedbom prigodnih skladbi na čemu im još jednom zahvaljujemo.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.