Djeca ne bi trebala glumiti odrasle

Revija hrvatskoga
školskoga filma u Velikoj Gorici

Jedna od najvećih grešaka u dječjim filmovima je kad djeca glume odrasle. To sam doznao na razgovoru s autorima filmova na Smoti hrvatskoga školskoga filma održanoj u Velikoj Gorici od 25. do 27. rujna.  S nama su razgovarali članovi prosudbenog povjerenstva filmolog Krešimir Mikić, redatelj Neven Hitrec i montažer Slaven Zečević. Puno su nam pričali i o potrebi strpljivosti prilikom montaže, a upozorili su nas da nastojimo svoje filmove gledati na velikom platnu kad ih izmontiramo. Tako se bolje vide greške nego kad film gledamo na računalu, a bolje se i ocijeni trajanje filma.

Članovi prosudbenog povjerenstva upozorili su nas i na probleme sa zvukom. No, nisu samo kritizirali naše filmove već su ih i hvalili rekavši da su naši filmovi iz godine u godinu sve bolji. I meni se svidjela većina od prikazanih 50 filmova koje smo pogledali u dva dana, a osobito film o dječaku oboljelih od bolesti staklenih kostiju OŠ Strahoninec. Vrlo zanimljiv bio je  i film o snimanju filma “Dopunska nastava”. Taj film redatelja Ivana Gorana Viteza sniman u OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, a članovi Zagorkine školske filmske grupe ZAG  snimali su kako nastaje film “Dopunska nastava”. O tome su im u filmu pričali poznati glumci, redatelj i
snimatelj filma te ostali  članovi filmske ekipe.

Voditelj Smotre Srećko Listeš , Luka Šok i Karlo Aleksić

Od srednjoškolskih filmova najviše mi se svidio animirani film “Domska ljubav”, Učeničkog doma Tehničke škole, Zagreb.  Karlo Aleksić i ja predstavljali smo naš film “Kad si gladan, nisi svoj” kojeg smo snimali Patrik Benčak i ja. Bilo je to moje prvo snimateljsko iskustvo i pamtim ga po problemu sa stativom koji je stalno klizio.

Smotru u Velikoj Gorici pamtit ću i po novim prijateljstvima, ali i lijepom novom hotelu u kojem smo bili smješteni.

Prosudbeno povjerenstvo: Krešimir Mikić, Neven Hitrec i Slaven Zečević
Vezano

Komentari su zatvoreni.