Najtraženiji memoari stigli i u našu knjižnicu

Stručno-znanstveni odjel: ŽENA U MENI / Britney Spears
Žena u meni nevjerojatno je dirljiva priča o slobodi, slavi, majčinstvu, opstanku, vjeri i nadi, ispripovijedana s mnogo hrabrosti. U lipnju 2021. godine cijeli je svijet slušao kako Britney Spears govori na sudu. Ne može se poreći učinak njezinog istupa u javnosti – podijelila je sa svima svoju istinu i to je promijenilo tijek njezinog života i živote nebrojenog mnoštva ljudi. Žena u meni prvi put otkriva njezino nevjerojatno putovanje – i snagu koja se krije u srži jedne od najboljih i najslavnijih pjevačica u povijesti pop-glazbe. Napisana sa zadivljujućom iskrenošću i humorom, knjiga Britney Spears rasvjetljava trajnu snagu glazbe i ljubavi – i pokazuje koliko je važno da žena napokon ispripovijeda svoju priču, pod svojim uvjetima.

Beletristika: ZEMLJA KRATKIH REČENICA / Stine Pilgaard
Kad vas život najednom baci iz velegrada u zabitan gradić na zapadu Danske što vam preostaje? Junakinja romana utočište nalazi u ulozi kolumnistice seoskih novina, gdje odgovara na pisma čitatelja. To je ujedno i jedino mjesto gdje može biti rječita; stanovnici Skjerna nisu baš razgovorljivi. Predvidljiv život zajednice, čije se teme vrte oko prognoze, krava i uroda, njezinu temperamentu i luckastoj prirodi nikako ne odgovara, premda se svim silama trudi uklopiti i postati „čestita“ građanka…
Opisujući muke mlade žene u maloj sredini, Stine Pilgaard pod povećalo natopljeno zajedljivim humorom stavlja hygge, popularnu dansku filozofiju sretnoga života. Topla šalica čaja, okrilje obitelji i udoban naslonjač nisu baš za svakoga. Ili, ipak, jesu? Zemlja kratkih rečenica vrckavo je, zabavno i inteligentno štivo o pokušajima da se prilagodimo zajednici, kakva god bila – i spasimo od usamljenosti.

Dječji odjel: PAUK ZLATKO U USISIVAČU / Nikola Bolšec
U ovoj simpatičnoj slikovnici, autor opisuje život jednog pauka i ostalih malih stvorenja, o kojima razmišljamo samo kad nas počnu iritirati. „Tako je i s paucima koje sam promatrao s kauča dnevne sobe kako se izležavaju pod stropom i koji gotovo uvijek završe u usisivaču”, nadodaje autor. „Pitao sam se kakav im je život, što se događa s njima. Shvatio sam da to nitko ne zna. To je velika tajna. I tu tajnu kukaca i pauka koji završe u smeću pokušao sam rasvijetliti slikovnicom Pauk Zlatko u usisivaču.”
Slikovnica tako prati život pauka Zlatka koji živi bezbrižno i lagodno sve dok ga ne zadesi nedaća koja mu cijeli život preokrene naglavačke. Završio je u smeću i po prvi put se morao suočiti s raznim životnim poteškoćama. I što je možda najvažnije, upravo je na najmračnijem mjestu, u usisivaču, naučio kako je najveća vrijednost prijateljstvo te kako se uz prijateljsku pomoć puno toga može postići – pa i izaći iz smeća.


Kutak za mlade: ENOLA HOLMES: SLUČAJ BIZARNIH BUKETA / Nancy Springer
Budući da je doktor John Watson desna ruka Sherlocka Holmesa, svi su zabrinuti kada on odjednom nestane. Čak ni Sherlock ne zna gdje bi John mogao biti. Premda zaintrigirana tim nestankom, Enola je vrlo oprezna; još se uvijek skriva od starije braće, a uplitanjem u slučaj mogla bi se razotkriti. Naposljetku, ipak odluči krenuti istraživati, pogotovo kada sazna da su bizarni buketi – s cvijećem koje simbolizira smrt – dostavljeni u rezidenciju Watsonovih. Enola zna da mora djelovati brzo, ali može li pronaći doktora Watsona na vrijeme?

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.