Otvoren natječaj za istraživanje energetskih potencijala

Početkom rujna Agencija za ugljikovodike pokrenula je postupak nadmetanja radi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe u istražnom prostoru Križevci.

– U skladu s Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, provodi se nadmetanje radi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Križevci” radi izdavanja dozvole za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe – navedeno je u natječaju koji je otvoren 60 dana i za koji se gradske vlasti nadaju kako će privući potencijalne investitore zainteresirane za iskorištavanje voda.

To nije prvi put da se u Križevcima istražuje topla voda, a priče oko lječilišta i vodom grijanih plastenika desetljećima su zaokupljale gotovo sve dosadašnje vlasti u gradu.

Topla voda, temperature 68 stupnjeva celzijevih, pronađena je na dubini od 1496 metara, a njena su svojstva ispitivana 1986. i 2008. godine. Islandska tvrtka EFLA pred desetak je godina gradskoj upravi predstavila projekt crpljenja energije iz izvora na temelju istraživanja koje je 2008. proveo Ina-Naftaplin. Prema tadašnjim procjenama, za razradu projekta trebalo je barem 200.000 eura. Stručnjaci, među kojima je bio križevački geolog Srećko Maretić, predlagali su gradnju još jedne bušotine i izradu procjene potencijala rezervi, a troškovi bi tada skočili na 20 milijuna kuna. Zbog nedostatka sredstava, Grad nikad nije pokušao iskoristiti toplu vodu na kojoj leži.

Stvoreni preduvjeti za eksploatacju

– Pitanje geotermalnog izvora na Ratarni povlači se već desetljećima. Sada smo napokon završili proces izrade sve potrebne dokumentacije što će nam omogućiti da odemo u sljedeću fazu, a to je ona eksploatacije i iskorištavanja geotermalnog potencijala- poručio je gradonačelnik Mario Rajn.

Prema procjenama, topla voda mogla bi dnevno davati 750 kW energije za zagrijavanje objekata poput škola, ali i plasteničku proizvodnju. Međutim, voda ima i ljekovita svojstva, analiza je pokazala da bi mogla biti dobra za liječenje kožnih i ginekoloških bolesti te u rehabilitacijske svrhe.

Upravo su turistički i lječilišni potencijali križevačke tople vode u središtu europskog projekta u kojem su Križevci partner. Početkom godine Europska je unija odobrila financiranje projekta HealingPlaces koji bi trebao dodatno istražiti mogućnosti korištenja postojeće bušotine Križevčanka-1 u svrhu eksploatacije geotermalne vode, kao i geotermalni potencijal križevačkog područja općenito.

– Krenuli smo ozbiljnije u istraživanje potencijala tople vode. Ovaj europski projekt je neinvazivan, neće se provoditi nova bušenja, uglavnom je orijentiran na održivost resursa za turističke i zdravstvene svrhe, a ne na energetsko istraživanje – objasnila je Lucija Topić, viša stručna suradnica za gradnju i prostorno uređenje, zadužena za ovaj projekt sa strane Grada.

Odredit će najbolje lokacije za toplice

Glavni nositelj je Središnji rudarski institut iz Poljske, a Križevci su jedini partner iz Hrvatske, uz Italiju, Češku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 17 milijuna kuna, od čega se na Križevce odnosi skoro tri milijuna. Već se održavaju tematske radionice i okrugli stolovi na temu geotermalne energije, a prvi takav u Križevcima je na rasporedu idući tjedan. Po završetku ovog projekta, u Križevcima se neće izgraditi spa centar ili toplice, ali kao rezultat istraživanja odredit će se najbolja lokacija za to.

– Bit će sugerirano gdje bi bilo dobro izbušiti još dodatnu rupu po današnjim standardima. Osim toga, uz pomoć partnera koji u svojim sredinama već imaju lječilišta, izradit ćemo turističku studiju isplativosti i dobiti preporuke kako eksploatirati vodu u lječilišne svrhe – rekla je voditeljica projekta.

Grad će dobiti elaborat rezervi geotermalne vode te s partnerima razmijeniti znanja po pitanju zakonodavstva, metodologije istraživanja i korištenja geotermalne vode u lječilišne svrhe uz primjere dobre prakse.

– Gradska uprava u projekt je ušla kao partner prepoznavši u tome potencijal za gospodarstvo, ali i novi smjer razvoja grada – rekao je gradonačelnik. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.