Helena Strsoglavec: ‘Senzorna integracija se neprestano odvija u svakome od nas’

14237622_10208991361314794_2821532683958336623_n_helena_strsoglavec_coor_aac_potpomognuta_komunikacijaU Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci nedavno je otvoren kabinet za senzornu integraciju. Tim povodom razgovarali smo s Helenom Strsoglavec, magistrom edukacijske rehabilitacije, koja je završila je dodatnu edukaciju za pedagoga senzorne integracije te je uz podršku ravnateljice Marije Prodan i stručne suradnice Mihaele Brkić posljednje dvije godine većinu svoga slobodnog vremena posvetila raznim projektima i natječajima za sredstva i donacije kako bi prikupili sredstva potrebna za opremanje kabineta. Početkom školske godine 2016/2017. od Ministarstva je odobreno i novo radno mjesto – stručni suradnik edukacijski rehabilitator (pedagog senzorne integracije).

Kako ste došli do ideje za opremanje kabineta?

Većina korisnika COOR-a Križevci i velik broj djece iz redovnih škola i vrtića ima poremećaj senzorne integracije. Manji broj djece iz Križevaca i okolice putuje u Zagreb ili Veliku Goricu kao najbliže gradove gdje mogu dobiti terapiju senzorne integracije, dok ostali korisnici za to  nemaju dovoljno novčanih sredstava. Također su nam se javljali i roditelji djece iz područja Bjelovara koji traže savjetovanje i terapiju. Zbog velike potrebe ravnateljica je odlučila jednu prostoriju u Centru namijeniti kabinetu.

Kako ste prikupili potrebna sredstva?

Naš projekt „Senzorna soba“ dvije godine smo uporno slali na razne natječaje za donacije dok nismo prošli na natječaju Udruge RTL pomaže djeci gdje smo dobiti većinu sredstava. Do sad je ukupno uloženo 110 tisuća kuna, od toga je većina od RTL-a, dio od osnivača, Grada Križevaca te građevinskog obrta HLE-MAR i KTC d.d.

Što je to senzorna integracija?

Senzorna integracija je način na koji naš mozak prima, obrađuje i procesira informacije koje prima putem osjetila. To je neurobiološka aktivnost unutar našeg tijela kojom živčani sustav obrađuje informacije iz osjetila. Senzorna integracija se neprestano odvija u svakome od nas.

imag1576_senzorna_soba_coorŠto je onda disfunkcija ili poremećaj senzorne integracije?

Poremećaj senzorne integracije javlja se kada su mozak i živčani sustav u nemogućnosti adekvatno integrirati osjetne informacije te tako dolazi do poteškoća u percepciji, ponašanju i učenju. Poremećaj SI može biti samostalna teškoća, znači da dijete nema nikakvih drugih poteškoća.

Osim toga, može biti obilježena određenim stanjem, sindromom ili bolesti u slučajevima nedovoljne zrelosti živčanog sustava zbog prijevremenog rođenja ili kod djece s teškoćama u motoričkom razvoju, kod cerebralne paralize, djece iz spektra autizma, djece s oštećenjem vida, djece s poremećajem pažnje (ADHD), djece s teškoćama u jeziku i govoru, učenju, djece s oštećenjem sluha, djece s intelektualnim teškoćama i dr.

 Što uzrokuje poremećaj senzorne integracije?

Uzroci mogu biti genetski, prenatalni (lijekovi, alkohol, droga, komplikacije u trudnoći), prerano rođenje djeteta, traume mozga (manjak kisika, operacije), postnatalni, nedostatak ili manjak senzoričkih podražaja nakon rođenja, nedostatak normalnih senzoričkih iskustava, promjena načina igre, a postoje i nepoznati uzroci.

Koji su prvi znakovi koji ukazuju na probleme sa senzornom integracijom?

Prije svega prekomjerna ili nedovoljna osjetljivost na dodir, zvuk, prizor, pokrete, okuse ili mirise. Zatim problemi s pažnjom i samokontrolom, buka iz pozadine ili vizualni podražaji dijete ometaju, razdražljivo je i teško se smiruje. Često se isključuju i povlače u sebe i imaju socijalno emocionalne teškoće. Osim toga i problemi s ravnotežom, kretanjem, komunikacijom i govorom te motoričkim planiranjem često su znak problema sa senzornom integracijom.

imag1549_senzorna_soba_coorU nedjelju objavit ćemo tekst Helene Strsoglavec u kojem će reći nešto više o osjetilima te što se događa kod poremećaja senzorne integracije, kao i dati neke praktične savjete za roditelje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.