Sačuvali ‘crvene’ eksponate u Gradskom muzeju Križevci

Foto: Ratko Matić; arhiv kž.info
Gradski muzej u Križevcima i pogled niz Ulicu Tome Sermagea (foto: R.Matić)

Partizanska i radnička zbirka Gradskog muzeja Križevaca: predmeti su poklon Dragana Dužanca, jednog od najznačajnijih križevačkih antifašista i komunista

Gradski muzej Križevci sačuvao je svoju prijeratnu bogatu i vrijednu zbirku eksponata NOB-a i radničkog pokreta. Iako zbirka više nije u stalnom muzejskom postavu, o njoj se još uvijek brinu križevački muzejski stručnjaci na čelu s Ozrenom Blagecom, višim muzejskim kustosom. Zbirka sveukupno sadrži 243 inventirana predmeta koji su podijeljeni u tri osnovne skupine. Prvu skupinu tako čine različite novine, brošure, časopisi, letci te plakati lijeve političke provinencije iz perioda prije Drugoga svjetskoga rata.

Svi ti predmeti poklon su Dragana Dužanca, jednog od najznačajnijih križevačkih antifašista i komunista. On je u povijesti ostao poznat kao jedan od učesnika znamenitog Vukovarskog kongresa na kojemu je 1920. godine osnovana tadašnja Komunistička partija Jugoslavije. Dužanec je bio, što je manje poznato današnjoj križevačkoj javnosti, i jedan od prvih suradnika Josipa Broza Tita, kasnijeg predsjednika SFRJ, koji je u to doba živio i radio u Velikom Trojstvu kod Bjelovara.

Drugu značajnu skupinu predmeta iz zbirke NOB-a i radničkog pokreta čine crno-bijele fotografije koje prikazuju značajne pojedince i grupe pripadnika NOB-a i socijalističke revolucije kao i lokalitete značajnih aktivnosti partizanske borbe na širem križevačkom kraju.

Među vrednijim predmetima te zbirke svakako valja navesti spomenicu Mileve Cetušić iz Vojakovačkog Osijeka, prve žene antifašistkinje u Prigorju, koja je nakon rata bila među prvim ženama zastupnicama u povijesti hrvatskog Sabora. Osim po antifašističkom i saborskom djelovanju, Mileva Cetušić u povijesti je zapamćena kao zaslužna za razvoj ženskih prava – bila je jedna od važnih članova Antifašističkog fronta žena (AFŽ) te istaknuta predstavnica poslijeratnih organizacija srpskog naroda u Hrvatskoj.

U treću značajnu muzejsku skupinu predmeta, spada 13 dopisnica koje je Milan Predragović poslao svojoj majci Ljubici Predragović iz logora Jasenovac 1943. godine. Početkom ‘90.-tih, prema riječima Zorana Homena, bivšeg ravnatelja Gradskog muzeja Križevci, dio muzejskog postava iz zbirke NOB-a i radničkog pokreta – radilo se o partizanskom naoružanju – je osposobljeno i korišten u ratne svrhe.

– Svi predmeti iz Zbirke NOB-a i radničkog pokreta su sačuvani te se nalaze pohranjeni u Gradskom muzeju Križevci. Ove godine od Ministarstva kulture zatraženo je da Zbirka dobije status kulturnog dobra Republike Hrvatske. Takav status imaju i druge naše muzejske zbirke. U planu je preseljenje sadašnjeg muzeja na drugu lokaciju na kojoj bi se mogli izložiti predmeti iz svih zbirki. Tada se nadamo kako će i zbirka NOB-a i radničkog pokreta ponovo dobiti svoj postav – rekao je viši kustos Ozren Blagec.(Novosti)

Vezano

Komentari su zatvoreni.