U sklopu projekta Interreg CE “HealingPlaces” u Križevcima je održan okrugli stol i radionica „Stanje i izazovi SPA centara i toplica Sjeverozapadne Hrvatske“

U Križevcima je 30.09.2019. održan okrugli stol i radionica na temu „Stanje i izazovi SPA centara i toplica Sjeverozapadne Hrvatske“ unutar Interreg CE “HealingPlaces” projekta gdje je Grad projektni partner. Osnovni cilj projekta je poboljšati integrirane kapacitete okolišnog menadžmenta u svrhu zaštite i održivog korištenja prirodne baštine i resursa SPA gradova središnje Europe. Ukupan budžet projekta iznosi gotovo 2.14 milijuna eura. U projektu sudjeluje 10 projektnih partnera iz Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Češke i Hrvatske. Glavni partner je Rudarski Institut Poljske. Partner Iz Hrvatske je Grad Križevci uz pridruženog partnera Terme Sveti Martin d.o.o.

Na okruglom stolu sudjelovali su generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin Igor Nekić, direktorica Julius Rose d.o.o. Ivana Kolar, direktorica Bernarde d.o.o. Bernarda Cecelja, pročelnica Grada Varaždinske Toplice Nives Ernoić, načelnik općine Krapinske toplice Ernest Svažić, voditeljica Službe zaštite i korištenja voda Ministarstva zaštite okoliša i energetike Anđela Kuzman.

Prije samog početka prisutne su pozdravili gradonačelnik Mario Rajn te voditeljica projekta Lucija Topić. Gradonačelnik je istaknuo kako su ovo koraci prema onome što treba Križevcima kako bi u narednom desetljeću mogli eksploatirati geotermalnu vodu, odnosno iskoristiti mogućnosti koje ona donosi za razvoj grada.
Okrugli stol moderirao je Benjamin Bauer, a obuhvatio je teme vezane uz imovinsko-pravne odnose, ishođenje koncesija i dozvola, suradnju lokalne (regionalne, državne) vlasti i investitora, okolišne utjecaje, socio-ekonomske potencijale, turistički aspekt te prilike za razvoj u budućnosti. S obzirom na profil i iskustvo sudionika okruglog stola, mogli su se čuti konkretni primjeri iz svih područja.

Nakon okruglog stola održana je i radionica na kojoj su uz domaćine Grad Križevce te g. Igora Nekića i gđu. Anđelu Kuzman sudjelovao i direktor održavanja i sigurnosti Termi sveti Martin Vedran Augustić. Radionicu su vodile Danica Maljković i Sanja Živković iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar.

Vezano

Komentari su zatvoreni.