Ivanek-Martinčić: Pred poljoprivredom budućnosti su veliki izazovi

Iako interes mladih za studij poljoprivrede nažalost pada u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na Visokom gospodarskom učilištu Križevci, tamo se ove godine na ljetnom upisnom roku upisalo više studenata nego u istom upisnom roku lani, rekla nam je dekanica VGUK Marijana Ivanek-Martinčić. Upisne kvote, ipak nisu popunjene, no nadaju se da će se situacija u jesenskom upisnom roku popraviti. Dekanica Ivanek-Martinčić prati interes mladih ljudi za poljoprivredne studije već više godina, i to na razini cijele Hrvatske, te primjećuje da je oscilacija bilo i prije.

– Očekujemo da će se ovi negativni trendovi ipak promijeniti. Naravno da to ovisi i o stanju u cjelokupnom poljoprivrednom sektoru, no sigurna sam da je svima jasno da bez obzira na sav napredak različitih tehnologija, informatike i digitalizacije, poljoprivreda i dalje ostaje jedna od osnovnih ljudskih djelatnosti, a u Hrvatskoj postoje odlični uvjeti za njezin daljnji razvoj – kaže.

Poljoprivredu očekuju veliki izazovi

Objašnjava da su pred poljoprivredom u budućnosti veliki izazovi, prije svega to je prilagodba na klimatske promjenepa će i potreba za obrazovanjem u poljoprivredi biti sve veća.

– Uspješna poljoprivredna proizvodnja, da bi bila ekonomski, ekološki i društveno održiva, morat će se temeljiti na znanju koje će biti potrebno neprestano nadograđivati. Uvjerena sam da VGUK ima odlične studijske programe i odlične uvjete za njihovo izvođenje, kod čega je iznimno važno da stečena znanja budu i praktična- misli Ivanek-Martinčić

Učilište je tijekom 2018. prošlo postupak međunarodne reakreditacije u kojem je organizacija i provedba stručne prakse na VGUK ocjenjena najvišom ocjenom, a trenutačno rade na novom, multidisciplinarnom i inovativnom programukoji će, vjeruje dekanica, mladim ljudima biti atraktivan.

Iako je izvođenje studijskih programa glavna djelatnost VGUK-a, to je i znanstvena organizacija koja provodi znanstvene i stručne projekte, a laboratoriji učilišta djeluju kao uslužni laboratoriji za gospodarstvo. Nedavno su prijavili petnaestak domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih projekata.

– U Erasmus + programu mobilnosti već smo godinama vrlo uspješni. Ponosni smo što našim studentima, a i nastavnom i nenastavnom osoblju možemo osigurati međunarodno iskustvo – naglasila je profesorica i dodala kako je 13 studenata VGUK ove godine obavilo stručnu praksu diljem Europe, a čak 16 nastavnika boravilo je na europskim renomiranim visokoškolskim ustanovama, kao predavači ili na usavršavanju.

Studenti mogu učiti od inozemnih stručnjaka

S druge strane, u Križevcima su gostovali predavači iz Mađarske, Portugala i Francuske te čak deset francuskih studenata i jedna studentica iz Portugala.

– Svi su oni izrazili veliko zadovoljstvo boravkom na VGUK, a ovu jesen očekujemo dolazak još nekoliko nastavnika iz europskih visokoškolskih ustanova – najavila je.

Podsjetimo da križevačko gospodarsko učilišteima vrlo dugu tradiciju i sljedeće godine slavit će 160 godina poljoprivrednog školstva u Križevcima.

– U tom dugom razdoblju postojali su različiti organizacijski oblici, odnosno ustanove, ali križevačko poljoprivredno školstvo bilo je uvijek samostalno, jedino je u jednom kraćem razdoblju osamdesetih i dijelom devedesetih godina prošlog stoljeća tadašnji Poljoprivredni institut bio dio Zagrebačkog sveučilišta- podsjetila je dekanica Ivanek-Martinčić. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.