Svečano proslavljen Dan križevačkih branitelja i 28. obljetnica oslobođenja Vojarne u Križevcima

Svečanom proslavom, jučer je u Križevcima, obilježen Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 28. obljetnica oslobođenja Vojarne u Križevcima.

Program je započeo prijemom gradonačelnika Marija Rajna za branitelje i ostale goste, nakon čega su svi zajedno prisustvovali svetoj misi u crkvi sv. Ane koju je predvodio velečasni Stjepan Soviček. Kolona svih sudionika proslave, uputila se zatim od crkve sv. Ane do spomen obilježja „Majka poginulog junaka“ gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje s križevačkog područja.

Vijence, koje su nosili Počasno-zaštitna bojna i Križevačka djevojačka straža, položili su obitelji poginulih branitelja te Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata, delegacija Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, delegacija Koprivničko-križevačke županije, Grada Pakraca i Grada Novske, delegacija Grada Križevaca i Kriznog stožera te delegacija općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

Središnja proslava održana je u restoranu „Vojarna“ gdje su se događanja prije 28 godina prisjetili brojni govornici. Među njima su bili predsjednica Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec koja je govorila o danima kada je Vojarna oslobođena naglasivši da je važnost ovog događanja u tome što je sve oružje nađeno u njoj poslano diljem Hrvatske gdje je bilo izuzetno potrebno. Predsjednik tadašnje Općine Križevci Stjepan Palijan istaknuo je kako je tada svatko dao najviše što je mogao, pozvavši i dalje na zajedništvo.
U ime branitelja obratio se pukovnik Vlado Kolić, koji je u svoje govoru naglasio da je osim Vojarne tada oslobođeno i skladište naoružanja i opreme Široko Brezje, a to su životima platili dvojica branitelja, Miljenko Klobučar i Mario Jembrek.

Gradonačelnik Mario Rajn zahvalio se u svojem obraćanju svima koji su na bilo koji način podnijeli teret i žrtvu tog vremena, naglasivši kako će Grad, ali i on osobno kao gradonačelnik, biti uvijek na raspolaganju braniteljima i obiteljima, ne zaboravljajući ih u miru, ako što oni nisu zaboravili nas u tim teškim vremenima. Prigodnim riječima svima se obratio i župan Darko Koren, zatim izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra branitelja govorila Nevenka Benić te izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Darko Sobota.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske obratio se njen izaslanik, general pukovnik Mladen Markač, naglasivši posebno gubitak 37 branitelja kao i bol s kojom se svih ovih godina njihove obitelji nose, dodavši kako je rat bio politički opravdan te da Hrvatska treba dobre i poštene ljude koji će znati upravljati svime što imamo.

Središnjoj proslavi u Križevcima nazočili su i saborski zastupnik Branko Hrg, izaslanik ministra obrane Jadranko Jambrec, izaslanik ministra unutarnjih poslova Vjekoslav Štimac, delegacije Grada Pakraca i Grada Novske, brigadir Željko Topolovec, pukovnik Zvonko Beljo, pukovnik Vlado Kolić, pukovnik Tomislav Jurić, zamjenici gradonačelnika Danijel Šaško i Mario Martinčević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, zapovjednik tadašnje Općine Križevci Božidar Štubelj, općinski načelnici, vijećnici i brojni drugi uvaženi gosti.

Na kraju obilježavanja, gradonačelnik Mario Rajn uručio je medalje i pokale najboljima u natjecanju u pikadu i beli. Treće mjesto u pikadu osvojila je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a “Sveti Marko Križevčanin”, druga je bila HVIDRA Križevci, a najbolja ekipa također je bila iz Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a “Sveti Marko Križevčanin”. U beli je treća 117. brigada, druga je bila Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a “Sveti Marko Križevčanin”, a prvo mjesto osvojila je HVIDRA Križevci.

Uz središnju proslavu ovoga dana, u prijepodnevnim je satima u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ održano niz predavanja za učenike osnovnih škola o važnosti današnjeg dana za Križevce, ali i šire, a o tome su govorili pukovnik u miru dr. Đuro Škvorc i natporučnik Stjepan Hamonajec. I ove je godine održana i humanitarna utakmica za Udrugu „Maslačak“ koju su odigrali NK „Radnik-Križevci“ i MNK Futsal Dinamo. ,

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKrizevci.info%2Fposts%2F2435084869873965&width=500″ width=”500″ height=”510″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>

Vezano

Komentari su zatvoreni.