Na Festivalu žena iz ruralnih područja predstavljena svestranost i kreativnost Podravki i Prigorki

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruge žena iz ruralnih područja, uz domaćina Grad Koprivnicu, u subotu, 15. rujna u koprivničkom Domu mladih održan je sedmi po redu Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji je svečano otvorio predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Ove se godine predstavilo ukupno 15 kandidatkinja svih dobnih skupina i iz svih krajeva Županije, a novina je bila da Festival više nije imao natjecateljski karakter, odnosno nije bilo dodjele lenti, već su se slavile posebnost, svestranost i kreativnost žena.

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić zahvalila je svim kandidatkinjama na sudjelovanju, dodavši kako su ciljevi ove manifestacije umrežavanje žena i jačanje njihovog položaja u društvu.

Žene su danas s nama da pokažu svoj život, sve ono što je njima važno, od svakodnevnih poslova do strasti koja ih pokreće. Imamo poljoprivrednice, gospodarstvenice, umirovljenice, obrtnice, majke, bake, kreativke i domaćice, od 37 do 75 godina, što sve govori u prilog njihovoj svestranosti i različitosti, koje su misao vodilja Festivala. Izuzetno je važno da žene shvate koliko je važno biti jedna uz drugu, jedna za drugu, jedna iza druge te se nadam kako je iz tog razloga važno i ovo što radimo. Posebna vrijednost Festivala je i prenošenje tradicijskih vrijednosti na mlađe naraštaje kako bismo očuvali naš kulturni identitet.“, kazala je predsjednica Rupčić, dodavši kako se nada da će Podravke i Prigorke pobijediti svoju samozatajnost i sljedeće se godine odazvati u još većem broju. Također je zahvalila Županiji koja Festival podržava od samog početka, Gradu Koprivnici kao domaćinu te brojnim sponzorima.

Predsjednik Pintar također je zahvalio kandidatkinjama na njihovom predstavljanju, istaknuvši: „Čast nam je što možemo podržati ovakvu jedinstvenu manifestaciju i vrijedne žene koje su pokazale svoja umijeća, vještine i potencijale te zahvaljujem svima na uloženom trudu, a posebno predsjednici Rupčić koja se dala svim srcem i dušom u ovaj projekt. Veseli nas što kandidatkinje dolaze iz svih dijelova Županije te ju tako najbolje predstavljaju te se nadam kako će im ovo biti prilika za razmjenu znanja i iskustava, ali i za stjecanje novih prijateljstava.“

Zahvale sudionicama i podršku Festivalu u svojim su obraćanjima izrazili i saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te rukovoditeljica Službe za opće poslove pri Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Mladenka Morović. Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zaslužan Folklorni ansambl Koprivnica, a u sklopu Festivala predstavljena je i humanitarna akcija „Veliko srce za veliki osmijeh“ u organizaciji Udruge volontera Podravke PULS, čiji je pokrovitelj i Županija, a koja će se održati sljedeće subote, 22. rujna. Cilj akcije je aktivirati se u Tjednu kretanja i prikupiti dobrovoljne priloge za provedbu terapijskog jahanja i rad Udruge Osmijeh.

Kao što je istaknula predsjednica Rupčić, kroz projekt je dosad prošla 71 žena, a ove su se godine predstavile: Marta Čelik iz Molvi, Željka Tenšić iz Kamenice, Nikolina Đurišević iz Kloštra Podravskog, Nadica Ereiz iz Molvi, Nataša Friščić iz Koprivničkog Ivanca, Božica Kadić iz Koprivnice, Anita Krnjak iz Kalinovca, Katarina Majhen iz Koprivnice, Đurđica Milosavljević iz Selnice Podravske, Jasna Petričević iz Koprivnice, Justina Randelj iz Podravskih Sesveta, Višnja Šignjar iz Šemovaca, Svetlana Škoda iz Kloštra Podravskog, Mira Topalović iz Koprivnice te Kristina Vuljak iz Novigrada Podravskog.

Festivalu je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, članovi Županijske skupštine, načelnici općina te brojni drugi gosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.