Održano predavanje Renate Husinec „Doprinos Ogranka Matica hrvatske u Križevcima štovanju sv. Marka Križevčanina“

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 8. rujna 2019. mr. sc. Renata Husinec održala je predavanje „Doprinos Ogranka Matica hrvatske u Križevcima štovanju sv. Marka Križevčanina“, kao dio programa Dana, svetkovine i 400. godišnjice mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina u Križevcima.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mr. sc. Husinec uvodno je progovorila o Matici hrvatskoj i Ogranku Matice hrvatske u Križevcima, zatim o događajima koji su u organizaciji Matice prethodili kanonizaciji sv. Marka Križevčanina te o samoj kanonizaciji kao poticaju za iskazivanje štovanja te sabiranja i otkrivanja bogate kršćanske baštine.

Od izdavačke djelatnosti koja je nastala sv. Marku Križevčaninu u čast mr. Husinec je najprije govorila o knjizi „Križevci – grad svetoga Marka Krizina-Križevčanina“ koja je darovana papi Ivanu Pavlu II. tijekom svečanosti kanonizacije u slovačkim Košicama 2. srpnja 1995. Uslijedile su knjige „Kraljica mučenika“ Nikole Bengera, „Križevačka književna slava: hrvatska riječ u Križevcima“, „Iz prošlosti Glogovnice“ Lelje Dobronić, „Križevačko-kalnička regija u srednjem vijeku“ Zdenka Baloga. Posebno je detaljno predstavila knjigu „Humenski zavod i trojica košičkih mučenika“ Stanislava Stolarika iz 2000. godine.

Zatim je mr. Husinec predstavila kalendare koje Ogranak Matice hrvatske u Križevcima objavljuje od 1995. Kalendar iz 1996. bio je posvećen baš sv. Marku i križevačkim sakralnim motivima, kao i kalendar za ovu 2019. godinu. Podsjetila je i na znanstveni skup „Život i značenje svetog Marka Križevčanina“ iz 1995. u povodu domovinske proslave svečeve kanonizacije. Podsjetila je i na znanstvene skupove koji su u organizaciji Matice bili posvećeni grkokatoličkim biskupima Janku Šimraku i Juliju Drohobeckom. Okupljenima je govorila i o izložbama koje su praćene prigodnim katalozima te o projektu predstavljanja razglednica, od koji je više njih bilo posvećeno sv. Marku. Na kraju je predstavila tribine i prigodne koncerte.

Na kraju predavanja mr. Husinec je u zajedništvu s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom okupljenim darovala kalendar za 2019. godinu s likom sv. Marka na naslovnici, rad Jose Bužana iz 1906. godine.

Predavanju mr. sc. Renate Husinec prethodio je poetsko-glazbeni recital „Svetom Marku Križevčaninu u čast“ koji su izveli članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus“. Predavačici i ostalim sudionicima u ime organizatora zahvalila je predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran. Nazvala je mr. sc. Husinec kraljicom križevačke kulture. Dogovoreno je da će predavanje biti uobličeno u znanstveni rad koji će biti naknadno objavljen.

Vezano

Komentari su zatvoreni.