Budućoj križevačkoj knjižnici Vijeća srpske nacionalne manjine donirao Desanku i Ćopića

Za potrebu buduće biblioteke Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca stigla je nova donacija knjiga. Ovoga puta donirano je preko 50 knjiga, a donator je bio Dejan Pernjak, poznati križevački povjesničar i novinar. Od dobivenih knjiga, najviše je beletristike te nešto manje publicistike. Na donaciju knjiga, Pernjak se odlučio kakao bi biblioteci Vijeća obogatio fundus knjiga.

– Knjige sam najprije ponudio Gradskoj knjižnici Križevci, međutim, oni te knjige već imaju pa ih nisu mogli primiti. Knjige su najvećim dijelom pisane na ćirilici, ima nešto i na latinici. Od književnosti ima poezije, pjesama Desanke Maksimović i drugih autora. U prozi je dosta zastupljen Branko Ćopić. Mislim da su knjige velika kulturna vrijednost i zato sam ih odlučio sačuvati i donirati križevačkom VSNM-u. Znao sam od ranije iz Novosti kako srpsko vijeće planira osnovati svoju biblioteku te kako su im potrebne knjige. Nadam se kako će donirane knjige biti na najbolji način iskorištene – rekao je Pernjak.

Ovo je već treća donacija knjiga. Prva je prošle 2018. godine stigla iz Zagreba, a druga iz Križevaca. Do sada je prikupljeno više od preko 200 knjiga, a sve bi u budućnosti svoje mjesto trebale naći na novim policama biblioteke VSNM-a Grada Križevaca. O novoj donaciji pohvalno se izrazila Goranka Manojlović, predsjednica križevačkog manjinskog vijeća.

– Zahvalni smo i drago nam je što ljudi prepoznaju značaj stvaranja biblioteke. To je velika stvar za kulturu srpskog naroda u Prigorju i njegovu javnu afirmaciju. Važna je suradnja i povjerenje među našim vijećem i većinskom hrvatskom zajednicom. Do sada smo imali nekoliko donacija i nadamo se da će ih još biti u budućnosti. U cilju nam je prikupiti što više knjiga – istaknula je Goranka Manojlović. (PN)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.