Čagljevi i lisice ulaze u dvorišta i kolju domaće životinje

Mještani Svetog Petra Orehovca zabrinuti su zbog pojave čagljeva koji ulaze u dvorišta čak i po danu. Ivana Budin vidjela ga je u blizini svoje kuće.

– Nije ga bilo lijepo vidjeti, ali nije to problem samo u Orehovcu već i u ostalim selima. Pričaju mi da u Miholjcu hodaju po bijelom danu. A problem su očito i lisice. Prije dva, tri dana susjed je ostao preko noći bez skoro 50 velikih pilića. Navodno ih je lisica sredila – ispričala nam je.

Budući da mještani trpe i materijalnu štetu, nisu sigurni kome se trebaju obratiti. Općina je potvrdila da imaju informacije o pojavi ovih životinja.

– Međutim, nemamo vizualnu potvrdu, već sumnju na njih po glasanju životinja u večernjim i noćnim satima. Kontaktirali smo predstavnika lokalnog

lovačkog društva koji izjavljuje da nemaju pouzdan podatak o pojavi čagljeva, ali da će obratiti pozornost – odgovorili su iz Općine i poručili mještanima da se sa svakom novom informacijom mogu obratit osobno u Općinu Sveti Petar Orehovec ili telefonom na broj 048/856-141.

Ta prigorska općina nije jedina koja u posljednje vrijeme muku muči s divljači. Prije nekoliko tjedana u Prkosu u općini Rasinja čagalj je upao u dvorište obitelji Vrapčević Miholič i sukobio se s psima, koji su ga naposljetku savladali i ubili. I ranije su im te životinje zaklale janje.

– Čagljevi su nam zaklali janje od 30 kilograma i pojeli su sve osim glave i kože – prisjetila se Željka Vrapčević Miholić nemilog događaja.

Zbog učestalih posjeta divljih životinja teško im je imati svoje, tako da im je preostalo vrlo malo.

– Ostali smo na dvije kokoši, raci i racanu. Pa što će nam još sve napadati životinje – pita se Željka.

Problemi s čagljevima i lisicama u posljednje vrijeme toliko su postali problematični da je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine odlučilo izdvojiti milijun kuna za njihov odstrel. Podsjetimo, prema njoj, predvidjeli su da će se lovcima plaćati 600 kuna po svakom lešu koji donesu u veterinarsku stanicu, odnosno 700 kuna ako ga predaju Lovačkom savezu na ocjenjivanje. (GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.