P.O.I.N.T.-ovi tečajevi naprednog računarstva od iduće subote u Križevcima


Ove subote 17. listopada 2020. kreće “HACK – Hub za napredno računarstvo Križevci” (eng. Hub for Advanced Computing Križevci) u sklopu kojeg će se održati tri tečaja naprednog računarstva namijenjena učenicima srednjih škola i studentima, a prijaviti se mogu i oni koji se bave programiranjem, bilo profesionalno, bilo u slobodno vrijeme.

Prvi tečaj pod nazivom “Web.Igra.Haskell: Izrada igre za web u Haskellu” vodit će Marko Dimjašević. Ideja je kroz primjer izrade računalne igre za web naučiti osnove Haskella, a uz to uočiti poveznicu s algebarskim zaključivanjem. Drugi tečaj “Rust i napredni tipski sustavi” vodit će Ivan Radiček gdje će se kroz programski jezik Rust učiti o tipskim sustavima te kako precizno upravljati memorijskim resursima, a uz to bit će dan i općenitiji pregled naprednijih programskih i tipskih sustava.

Zadnji tečaj održat će Andrej Dundović pod nazivom “Osnove računarstva visokih performansi” gdje će se ukratko prezentirati tehnike programiranja koje se koriste za iznimno zahtjevne zadatke koji se u pravilu izvršavaju na superračunalima, ali mogu se primijeniti i u svakodnevnim programskih
zadacima.

Program edukacije uključuje i kratki “predtečaj” na kojem će se polaznike upoznati s osnovama operacijskog sustava GNU/Linuxa, a što je preduvjet svih kasnijih tečajeva. Predtečaj GNU/Linuxa vodit će Marko i Andrej.

Tečajevi će se održavati subotama u učionici Pučkog otvorenog učilišta Križevci Trg sv. Florijana 14. (iza Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci) u ukupno 20 subotnjih termina od kojih će svaki trajati dva sata.

Sudjelovanje je na tečajevima besplatno, a obavezne prijave su u tijeku na hack.udruga-point.hr. Broj mjesta je ograničen.

Projekt HACK organizira udruga P.O.I.N.T., a cijeli projekt financijski je podržalo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u sklopu Programa malih potpora. Voditelj projekta je Marko Dimjašević.

Ukratko o predavačima:

  • Marko Dimjašević doktorirao je računarstvo na temu automatskog testiranja softvera na Sveučilištu u Utahu u SAD-u. Stručno se usavršavao u NASA-i. Istraživački interesi su mu teorija tipova, dokazivanje matematičkih teorema pomoću računala i programski jezici. Radi kao softverski razvojni inženjer u funkcijskim programskim jezicima kao što je Haskell. Redovito pridonosi razvoju i promociji slobodnog softvera.
  • Ivan Radiček doktorirao je računarstvo na Tehničkom sveučilištu u Beču, gdje se, između ostaloga, bavio i temama naprednih tipskih sustava i programskih jezika. Dodatno se usavršavao na Institutu Max Planck u Saarbrückenu, u Njemačkoj. Zadnje tri godine radi u Microsoftu kao istraživač i softverski inženjer na područjima umjetne inteligencije te sintezi računalnih programa.
  • Andrej Dundović doktorirao je teorijsku astrofiziku na Sveučilištu u Hamburgu, a stručno se usavršavao na znanstvenom institutu Gran Sasso u Italiji. Profesionalno se bavi istraživanjima u visokoenergetskoj
    astrofizici i kozmologiji, a u kontekstu čega razvija i koristi računalne programe namijenjene superračunalima, odnosno računalnim grozdovima.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.